Centrul de Limbă și Cultură Poloneză este locul unde de fiecare dată vin cu drag. Pentru cine nu știa, a venit momentul să dezvălui că învăț limba poloneză mai mult de un an. Cu siguranță, apare întrebarea „de ce anume limba poloneză?!” Răspunsul este pe cât se poate de simplu 🙂 . În primul rând, îmi plac mult limbile străine și vreau să cunosc cât mai multe. În al doilea rând, am rădăcini poloneze, ceea ce mă face să învăț această limbă și poate să emigrez în Polonia la un anumit moment.

Cursurile se desfășoară la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză, iar drept profesor este Magdalena Filary. Poți cunoaște mai multe despre dumneaei și despre activitatea centrului din acest interviu realizat de mine.

Săptămâna trecută am fost la centru nu doar pentru a face cursul de poloneză ci și pentru a participa la un eveniment interesant împreună cu câțiva dintre membrii Contingentului Militar Polonez – Polski Kontyngent Wojskowy Rumunia. Am avut parte de o degustare interculturală de vinuri oltenești combinate cu brânzeturi poloneze.

Combinațiile au fost următoarele:

1. Sauvignon Blanc + Podlaski;

2. Chardonnay + Kurpiowski;

3. Feteasca Neagra + Golka;

4. Cabernet Sauvignon + Polish Bleu.

Combinațiile au fost discutate și, desigur, am avut nevoie de hidratare între vinuri.

Combinația favorită

Am avut parte de vinuri și brânzeturi pe cinste, dar o combinație m-a cucerit în totalmente și anume: Cabernet Sauvignon + Polish Bleu.

Acest vin roșu cu o nuanță de rubin are o aromă plăcută de cireșe negre, zmeură și gutuie. Alăturarea unică de arome dulci-acrișoare și tanini proaspeți oferă un post gust mediu, cu alcool bine resimțit pe vârful limbii. Este un vin structurat care se asociază perfect cu feluri principale din cărnuri roșii.

Polish Blue este o brânză poloneză care, seamănă mult cu brânza Brie au Bleu. Pe exterior are mucegai alb care este ca o coajă, iar pe interior are mucegai albastru. Are o aromă intensă de ciuperci și gust potent. Cu toate acestea, brânza nu este foarte grasă. Atât vinul cât și brânza au personalitate puternică, dar s-au potrivit de minune, gusturile și aromele echilibrându-se.

Un ultim gând

Mă bucur mult că am avut ocazia să particip la un eveniment care presupune schimbul de obiceiuri culturale și culinare între polonezi și olteni. A fost o experiență nouă pentru mine pe care vreau să o repet, iar pentru final las o poză de grup ca amintire.


1 comentariu

Crama Gramofon. Vinuri care te încântă - Patrisia Lisovski · iulie 25, 2023 la 12:02 am

[…] Apropo, nu e secret că studiez limba poloneză de mai mult de un an, iar la centru se organizează evenimente cu invitați […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.