Ce poate fi mai bun într-o seară fierbinte de vară decât un pahar de vin răcoritor? Cea mai recentă degustare de vinuri și brânzeturi la care am participat, a fost una deosebită. În mod normal, aveam vinuri albe, rose și roșii, iar la această ediție ne-am abătut de la regulă într-un mod interesant.

Spre degustare am avut parte doar de vinuri albe – perfecte pentru zile sau serile fierbinți de vară!

Vinurile au fost de la Domeniile Averești, pe care am avut norocul să îi cunosc anul trecut, iar brânzeturile au fost de la Delaco.

Despre Domeniile Averești

La marginea României, în nord-est, în mijlocul ținuturilor scăldate în soare și struguri ale Podgoriei Huși, se găsește Centrul Viticol Averești. Vița de vie a fost cultivată aici, în inima zonei culturii Cucuteni, de mii de ani.

Însemnări despre vinurile locale apar în manuscrisele cronicarilor, iar în 1874, boierul Ștefan Negruzzi, împreună cu oenologul francez René Faure, au recunoscut potențialul deosebit al terroir-ului și au început să introducă practici moderne de viticultură.

Datorită lui René Faure, au fost reînviate soiurile vechi românești precum Zghihara și Busuioaca, și au fost introduse soiurile franceze Merlot, Cabernet și Aligoté. În fiecare an, o sticlă din primul vin obținut este îngropată în cel mai răcoros loc al pivniței, ca ofrandă adusă plantațiilor și celor care au muncit aici de-a lungul vremii.

Începând din 2010, la Averești s-a inițiat o revigorare a viticulturii, ridicând standardele la niveluri de excepție. Replantarea viilor a ajuns la un impresionant număr de 650 de hectare de viță nobilă, iar construirea unei crame ultramoderne și formarea unei echipe de oenologi și viticultori experimentați demonstrează pasiunea și dedicarea echipei de la Averești.

În arealul Domeniilor Averești, vița de vie este plantată în parcele separate pentru a permite obținerea unor vinuri pure, majoritatea certificate DOC. Printre soiurile de struguri cultivate se numără:

  • Vinuri aromate: Busuioaca de Bohotin, Tămâioasa Românească și Muscat Ottonel
  • Vinuri albe: Zghihara, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Albă, Feteasca Regală și Aligoté
  • Vinuri roșii: Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir și Merlot

Pentru a răspunde provocării de a crea vinuri speciale, au fost necesare investiții semnificative în plantații și în cramă. Astăzi, Domeniile Averești deține 650 de hectare de viță nobilă și una dintre cele mai mari plantații de Busuioaca de Bohotin din România, cu o suprafață de 105 hectare.

Degustare vinuri Domeniile Averești și Brânzeturi Delaco

Meniul de degustare a fost format din 5 vinuri albe, sofisticate care au fost asociate cu brânzeturi delicioase de la Delaco.

  1. Diamond Busuioaca Blanc de rose + Aperifrais Ile de France,
  2. Nativus Zghihara + Camembert Delaco,
  3. Nativus Cuvee de Averesti demisec + Emmentaler Delaco,
  4. Nativus Aligote + Cascaval Sofia,
  5. Nativus Chardonnay + Havarti Castelo.

Dintre aceste combinații, preferata mea este cea cu numărul 2: Nativus Zghihara + Camembert Delaco. Pentru mine, acest soi de struguri a fost o descoperire plăcută. După cum am menționat anterior, unul din principiile cramei este păstrarea soiurilor autentice românești.

Zghihara este un soi de viță de vie autohton, originar din Podgoria Huși, cu o istorie îndelungată, cunoscut cu mult înainte de invazia filoxerei. Acesta face parte din Proles pontica, Subproles balcanica, și continuă să impresioneze prin caracteristicile sale distincte și prin calitatea vinurilor pe care le produce.

Strugurii de Zghihara de Huși se disting prin ciorchini de 15-19 cm lungime, rămuroși și răsfirați, cu boabe potrivit de dense și neomogene. Bobul este sferic, prezintă o culoare verde-gălbuie, cu pete ruginii pe partea expusă la soare, iar miezul este zemos și nearomat.

Pentru maturarea strugurilor și încheierea ciclului de vegetație activă, Zghihara necesită temperaturi cuprinse între 25,50-36,50°C, acumulate pe parcursul a 166-210 zile.

Strugurii de Zghihara acumulează până la maturitate deplină 198g/l zaharuri, iar până la cules conținutul poate ajunge la 204-228 g/l. Aciditatea totală se menține ridicată, peste 6.0 g/l acid tartric.

Zghihara de Huși este unul dintre cele mai productive soiuri autohtone, oferind vinuri de consum curent și, în anii favorabili, vinuri de calitate superioară. Acest soi este ideal și pentru obținerea sucurilor naturale din struguri, cât și pentru distilate, datorită randamentului său ridicat.

Vinul pe care l-am avut din pahare a fost din gama Nativus și se remarcă printr-o culoare galben-lămâi, pală, aproape transparentă. Aromele sale florale aduc aminte de fân și flori de câmp, oferind o notă proaspătă și naturală.

Gustul acestui vin este plin și răcoritor, cu note fructate de măr verde și agrișe, completate de accente vegetale de ardei gras verde și fenicul. Postgustul este scurt spre mediu, având un final citric și ușor amărui, cu urme delicate de sâmburi de caise. De asemenea, are o alcoolemie de 12%, astfel este un vin „ușor”, perfect pentru întâlnirile de vară.

Vinul a fost asociat cu o brânză franceză, cu mucegai alb, cu o textură moale și cremoasă – Camembert Ile de France.

Asocierea dintre vin și brânză a fost una reușită, în care brânza moale și cremoasă s-a topit armonios sub influența acidității revigorante a vinului. Vinul lejer și revigorant a complimentat minunat textura fină a brânzei, aciditatea sa topind brânza cremoasă.

Mâncare și Hidratare

Hidratarea este esențială și la degustările de vinuri, apa ajutându-ne să clătim gura și să pregătim papilele gustative pentru următoarea licoare. Noi ne-am hidratat cu apă Dolce Vita de la Grand Mass.

La capitolul mâncare am stat mult să mă gândesc ce vreau, căci cei de la 12Doișpe au meniu interesant și mâncare delicioasă. Într-un final, a venit Marian cu ideea de a 3 aperitive diferite. Unul mai delicios decât celălalt:

  • Bruschetta cu somon, cremă de brânză, baby spanac;
  • Burrata cu roșii cherry,busuioc, pâine prăjită;
  • Vită la tigaie cu chimichurri și ciabatta prăjită.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.