Într-o frumoasă seară de vară, am avut plăcerea de a participa la o degustare de vinuri aniversară și anume la 60-a ediție a evenimenului Brânzeturi cum se cu Vin.

Vinurile de la Domeniile Vinarte și brânzeturile Delaco au fost protagoniștii serii. Evenimentul a fost o călătorie senzorială, unde vinurile de excepție s-au întâlnit cu brânzeturi alese, creând combinații surprinzătoare și memorabile.

În această călătorie, am fost ghidați de expertul oenolog Iustin Urucu și degustătorul autorizat de brânzeturi – Daniel Botea. Împreună am descoperit nu doar subtilitățile fiecărui vin și brânză, ci și arta delicată a asocierilor perfecte.

Domeniile Vinarte + Delaco

5 cupluri vin + brânză au fost explorate și savurate pe deplin:

  1. Avenue Feteasca Regala + Aperifrais Ile de France
  2. Nedeea Alb (Fetească Albă, Fetească Regală și Tămâioasă Românească) + Havarti Castello
  3. Tămâioasă Roză
  4. Castel Bolovanu Novac + Emmentaler Delaco
  5. Desert MagiQ + Gorgonzola Delaco D’Exceptie

Avenue Fetească Regală + Aperifrais Ile de France

Prima combinație ne-a purtat într-o lume a prospețimii și a echilibrului. Feteasca Regală, un vin alb elegant, se remarcă prin aromele sale florale și fructate. Asocierea cu Aperifrais Ile de France, o brânză cremoasă asezonată cu diverse condimente, a adus o notă de rafinament și a accentuat finețea vinului. Aromele subtile ale vinului au fost perfect completate de textura fină a brânzei.

Nedeea Alb (Fetească Albă, Fetească Regală și Tămâioasă Românească) + Havarti Castello

Al doilea pairing a oferit o experiență bogată și complexă, astfel a devenit și favoritul serii. Nedeea Alb, un cupaj deosebit de Fetească Albă, Fetească Regală și Tămâioasă Românească se distinge prin note fine de flori albe și citrice. Havarti Castello, o brânză daneză moale și ușor dulceagă, a completat perfect vinul proaspăt.

Prospețimea și aciditatea bine echilibrată a vinului au fost complementate de brânza grasă cu un gust ușor dulceag.

Tămâioasă Roză

Tămâioasa Roză, cu aromele sale intense de trandafir și fructe roșii, trebuia să fie acompaniată de British Cheddar Delaco D’Excepție, o brânză maturată cu o textură fermă și un gust bogat. Din păcate, nu a mai fost pe stoc această brânză și am experimentat asocieri cu alte brânzeturi. Acest vin a jucat destul de bine în simbioză cu Havarti Castello.

Castel Bolovanu Novac + Emmentaler Delaco

Cu această combinație, am descoperit un echilibru perfect între vinul roșu și brânza elvețiană. Castel Bolovanu Novac, un vin cu note de vișini coapte s-a potrivit de minune cu Emmentaler Delaco, o brânză cu găuri mari și gust ușor dulceag. Textura moale a Emmentalerului a completat taninurile bine integrate ale vinului, oferind o experiență gustativă armonioasă.

Desert MagiQ + Gorgonzola Delaco D’Excepție

Încheierea degustării a fost cu adevărat specială, grație combinației dintre Desert MagiQ și Gorgonzola Delaco D’Excepție. Desert MagiQ, un vin dulce, cu arome de gutui și miere, s-a asociat perfect cu Gorgonzola, o brânză cu mucegai și cu un gust puternic. Dulceața vinului a contrabalansat gustul sărat al brânzei, creând o simfonie de gusturi pe cerul gurii.

Apa Dolce Vita ne-a asigurat hidratarea și, nu în ultimul rând, ne-a permis să savurăm vinurile pe deplin.

Gazda noastră a fost localul 12Doispe unde am fost primiți cu ospitalitate și am avut parte de o seară frumoasă.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.