Ce poate fi mai frumos decât o plecare în weekend? Răspunsul e simplu: un weekend într-o zonă rustică, cu peisaje pitorești, oameni primitori ș tradiții autentice. Astfel, am ajuns în comuna Teliucu Inferior din Hunedoara la o șezătoare tradițională, așa cum era pe vremuri. Am fost plăcut surprinsă să văd că sunt localități care țin la datinile strămoșești și le împărtășesc tinerilor, arătându-le farmecul tradițiilor românești și promovându-le.

În acest articol, dragă cititorule, te invit să vezi cum am petrecut un weekend în comuna Teliucu Inferior.

Vila Poarta Soarelui din comuna Teliucu Inferior, Hunedoara

Blogolteni in drum spre comuna Teliucu Inferior, Hunedoara

Ne-am trezit dis-de-dimineață și am pornit la drum, iar după circa patru ore, am ajuns la destinație.

Inițial, ne-am cazat la Vila Poarta Soarelui – o pensiune nouă, modernă, cu toate facilitățile, unde gazdele Alexandra și Ciprian ne-au primit cu căldură și prietenie. 

Vila Poarta Soarelui din Teliucu Inferior, Hunedoara
Vila Poarta Soarelui din Teliucu Inferior, Hunedoara

Ulterior, ne-am plimbat pe acolo și am admirat vila care este dotată cu prispă unde îți poți savura cafeaua de dimineață, o filigorie cu grătar, spațiu de joacă pentru copii și o masă mare în aer liber.

Vila este foarte luminoasă și are 6 camere, una dintre ele fiind pentru familii cu copii si având un pat suprapus în ea.

Una dintre camerele mele preferate, a fost această cameră de relaxare cu un leagăn, o canapea confortabilă și cărți.

zona-de-relaxare-poarta-soarelui.jpg
Camera de relaxare
Am testat leaganul din camera de relaxare

Și evident că nu doar m-am relaxat în camera de relaxare, dar am și făcut o poză în leagăn.

După ce ne-am odihnit puțin, am avut parte de o experiență autentică de seară în comunitatea locală – o șezătoare tradițională. Eram foarte entuziasmată, căci a fost prima oară să ajung la o șezătoare românească. Până la urmă ce este o șezătoare și în ce constă, vei afla în continuare.

Ce este o șezătoare

În cultura românească, șezătoarea este o adunare specifică zonelor rurale, desfășurată în serile de iarnă. Participanții la această tradiție lucrează împreună, cântă, povestesc și se angajează în diverse jocuri sociale. Ciclul anual al șezătorilor începe după terminarea sezonului agricol și se desfășoară între postul Crăciunului și postul Paștelui.

Șezătoarea era mai mult decât o simplă întâlnire. Aceasta era un prilej perfect pentru a împărtăși informații despre evenimentele din viața satului și, uneori, chiar funcționa ca mijloc de aranjare a viitoarelor căsătorii.

Termenul „șezătoare” este folosit și pentru a descrie diverse adunări, reuniuni, cenacluri sau seri muzicale și literare. Aceste întâlniri literare au jucat un rol esențial în crearea și transmiterea folclorului literar.

Această practică veche este cunoscută sub diverse denumiri regionale, cum ar fi „furcărie”, „habă”, „habără” sau „sideancă”. În limba maghiară, era numită „fonó” (furcărie). Șezătoarea avea loc în nopțile reci de iarnă, când oamenii se adunau pentru a lucra și pentru a împărtăși povești, ghicitori și glume.

Am ajuns la o șezătoare în Teliucu Inferior

Este a treia oară când ajung prin Hunedoara, #prinHD. De fiecare dată, am avut ocazia să vizitez obiective turisticie din Hunedoara care sunt interesante și merită atenția turiștilor. Cu toate acestea, în Hunedoara, cu siguranță, mai sunt obiective de explorat.

Pe la Teliucu Inferior am fost și anul trecut, unde am petrecut Ziua Națională cu muzică și mâncare tradițională și am participat la o festivitate de 1 Decembrie.

După cum am menționat anterior, șezătorile încep înaintea postului Crăciunului și se încheie înainte de postul Paștelui. Respectiv, noi am fost la o șezătoare înainte de postul Paștelui.

Șezătoarea la care am fost s-a ținut în Casa de Cultură din Teliucu Inferior și a participat chiar și primarul comunei. Casa de Cultură a fost amenajată corespunzător pentru acest eveniment. Au fost puse covoare tradiționale, fotografii vechi, costume tradiționale reprezentative zonei.

Șezătoare la Casa de Cultură din Teliucu Inferior
decoratii-la-sezatoare-din-teliucu-inferior.
Decorații tradiționale la șezătoare în Teliucu Inferior
expozitie-poze-vechi-teliucu-inferior
Expoziție poze vechi, Teliucu Inferior

Ce se întâmplă la o șezătoare

Am ascultat melodii populare vechi și am admirat cum au dansat localnicii în ritmurile tradiționale.

Copiii din comună s-au implicat cu entuziasm în pictarea icoanelor pe sticlă, o tradiție păstrată cu sfințenie în comunitatea lor. De asemenea, au și cântat, recitat poezii și ghicitori.

O altă activitate interesantă la șezătoare este cea gastronomică sau, altfel-zis, mâncatul bucatelor tradiționale și savuratul vinului de casă.

Sarmalele fragede, mămăliga fierbinte și gogoșile pufoase au răsfățat simțurile noastre și ne-au încântat papilele gustative. Sarmalele au fost de post chiar dacă oficial încă nu a început atunci postul, dar, cu toate acestea, mi-au plăcut foarte mult. Apropo, a fost pentru prima dată când am încercat sarmale cu nuci.

barbos-oltean-si-moldoveanca-savurand-buzatele-de-la-sezaoarea-banateana.
Noi savurând bucatele de la șezătoarea din Teliucu Inferior

După șezătoare ne-am întors la Vila Poarta Soarelui pentru a ne odihni și pregăti pentru a doua zi #PrinHD. Rămâi pe fază să afli ce alte obiective am mai vizitat.

#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Vila Poarta Soarelui. Ne sunt alături prietenii noștri de la cramele Chateau Cristi, cu minunatele lor vinuri, cei de la Restaurant/Pensiune La Vilă și Restautant/Pizzerie Napoli cu ale lor bucate alese. Partener al acestei acțiuni de promovare, autoritățile locale ale comunei Teliucu Inferior prin comitetul de acțiune al Stațiunii de Interes Local Cinciș-Cerna.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.