Ramura vinicolă din Republica Moldova este bine dezvoltată. De-a lungul secolelor,  s-au format bogate tradiții de cultivare a viței-de-vie și de producere a vinului. Prin calitatea sa înaltă, unele vinuri din Republica Moldova au reușit să se remarce nu doar „acasă” ci și în plan internațional.

Am avut deosebita ocazie de a ajunge la o nouă ediție a evenimentului Brânzeturi cum se CuVin, articolul de la degustarea anterioară îl găsești aici. De data aceasta, am degustat vinuri de la crama Rădăcini Wines în combinație cu brânzeturile de la Delaco. Fiind moldoveancă, m-am bucurat că la degustare este prezentă o cramă din Republica Moldova și am fost mândră de ei. Periodic, când dorul de casă mă prinde, îmi iau vinuri moldovenești. Rădăcini Wines spulberă distanța de 700 km și mă ajută să mă simt ca acasă, ca în locul unde-mi sunt rădăcinile. Devin prea emotivă și sentimentală când mă gândesc la casă, așa că revin la subiect. Despre perechile de vin și brânză degustate, asocierea mea favorită, vei afla în articol. Deci, îți doresc lectură plăcută!

Evenimentul Brânzeturi cum se CuVin a fost organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Trattoria Il Calcio din Craiova a fost gazda noastră în acea seară, iar Daniel Botea a prezentat evenimentul și brânzeturile de la Delaco.

Despre cramă a vorbit Crina Scorțanu, directorul național de vânzări Rădăcini Wines.

Cei de la Rădăcini Wines și-au început activitatea din 2011 și dețin 1000 hectare de podgorii proprii din cele 3 zone vitivinicole: Codru, Ștefan Vodă și Valul lui Trăian. Ei dispun de o capacitate anuală de productie, de peste 7,5 milioane de litri de vinuri liniștite și spumante. Vinăria este dotată cu echipament de ultimă generație, tehnologii moderne și cu o echipă de profesioniști. Toate acestea la un loc, i-au adus cramei peste 100 distincții la concursuri mondiale specializate.

Cei de la Rădăcini Wines au un număr impresionant de distincții recunoscute la nivel mondial, și, într-adevăr, sunt pe merit. De aceea, dacă nu ai avut până acum contact cu vinurile lor, trebuie să le încerci. Eu sunt aici să te ajut și ghidez. La eveniment am testat următoarele vinuri și brânzeturi:

1. Spumant Rose Metier metoda traditionala + Camembert Ile de France

2. Rădăcini Merlot rose + Irish Cheddar Delaco D’Exceptie

3. Fiori Viorica alb + Emmentaler Delaco

4. Vintage Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie

5. Spumant Rose dulce + Gorgonzola Delaco D’Exceptie

După cum am promis, voi vorbi despre fiecare asociere în parte și, mai mult de atât, voi menționa care dintre ele este favorita mea.

Cuplul dintre spumantul Rădăcini Rose Metier metoda tradițională și brânza Camembert Ile de France, a debutat în acea seară

Spumant Rădăcini Rose Metier și brânză Camembert Delaco
Spumant Rădăcini Rose Metier și brânză Camembert Delaco

Metier este un spumant creat prin Méthode Traditionnelle. Spumantul o culoare roz pală, delicată, acompaniată de arome de fructe de pădure roșii și citrice. Acesta are un gust extrem de proaspăt și elegant fructat, datorită metodei prin care a fost creat. Metoda tradițională constă în fermentarea secundară și maturarea în sticlă de cel puțin 9 luni. Aciditatea sa este perfect echilibrată. Rose Metier a fost combinat cu delicioasa brânză Camembert Ile de France. Brânza respectivă care mai este considerată și un simbol național al Franței, are o textură moale, cremoasă și catifelată. Un lucru distinctiv la această brânză este coaja care e comestibilă și îi conferă un farmec anume. Aceasta are o aromă subtilă de ciuperci. După părerea mea, gustul acestei brânze nu ai cum să îl confunzi cu alt tip de brânză. Este unul vag dulceag, de ciuperci și, să nu uităm, de coaja cu mucegai alb. Combinația dintre Rose Metier și Camembert Ile de France mi s-a părut potrivită și chiar bună. Spumantul cu un gust proaspăt și cu o aciditate medie a dat perfect cu brânza cremoasă. Brânza cu gust catifelat a completat foarte bine spumantul cu note fructate.

Următorul cuplu al serii a fost Rădăcini Merlot rose și British Cheddar Delaco D’Exceptie

Vin Rădăcini Merlot rose și brânză British Cheddar Delaco
Vin Rădăcini Merlot rose și brânză British Cheddar Delaco

Acest vin este un Rose produs 100% din soiul de struguri Merlot. Culoarea sa roz pal îți fură privirea instant. Apoi aroma vinului te întâmpină cu un buchet complex, dominat de aroma de piersică. Nu în ultimul rând se remarcă și gustul. Acesta se remarcă printr–un excelent echilibru de alcool si aciditate. Merlot rose de la Rădăcini se poate lăuda cu o alcoolemie de 13%. Vinul a fost combinat cu British Cheddar, care este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de brânză din Marea Britanie. Combinația dintre un vin cu o alcoolemie înaltă și o brânză tare, dar grasă, care se topește în gură mi se pare reușită. Vinul care prezintă caracter se combină perfect cu brânza care, la fel, are un caracter puternic, asta manifestându-se prin gustul său specific și aroma puțin înțepătoare de alune.

Am ajuns acum la vin alb. Aici am avut parte de o asociere între Fiori Viorica alb și Emmentaler Delaco

Vin alb Rădăcini Fiori Viorica și brânză Emmentaler Delaco
Vin alb Rădăcini Fiori Viorica și brânză Emmentaler Delaco

Rădăcini Fiori Viorica este un vin alb sec, creat cu dragoste și pasiune pentru soiurile autohtone. Acest vin e plin de energie. Arome acestui vin te învăluie! Aici avem arome parfumate de flori de tei, trandafir, gem de gutuie. Gustul vinului este unul echilibrat și armonios, notele discrete ale fructelor citrice culminează totul. Dacă ar fi să descriu acest vin în două cuvinte, cu certitudine, acestea ar fi: intens și proaspăt. Vinul a fost asociat cu brânză Emmentaler, care este considerată unul din felurile de brânză cel mai greu de obținut, datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și găurilor din structură. Îmi vine greu să scriu ceva despre această asociere, din motiv că, nu sunt iubitoare de acest tip de brânză. Emmentaler este o brânză cu o textură tare, gust dulceag și aromă fructată, cu nuanțe de nucă. Sună bine, nu-i așa? Cu toate acestea, brânza Emmentaler nu mi-a putut cuceri papilele gustative, i-am dat multe șanse. Nu mi-a plăcut nici asocierea dintre vinul care manifestă dulceață și o brânză care e dulceagă. După părerea mea, se suprapun gusturile. Aș zice că brânza încearcă „să preia toată atenția asupra ei.” Aș vedea acest vin cuplat cu o brânză „mai cuminte” la gust.

Treptat, am ajuns și la un vin roșu. Aici am testat, dar și savurat combinația dintre Rădăcini Vintage Cabernet Sauvignon și Grana Padano Delaco D’Exceptie

Vin roșu sec Rădăcini Cabernet Sauvignon și brânză Grana Padano Delaco
Vin roșu sec Rădăcini Cabernet Sauvignon și brânză Grana Padano Delaco

Rădăcini Vintage Cabernet Sauvignon este un vin roșu sec. Acesta are o nuanță roșie-vișinie și un gust ferm, hotărât. Cabernet Sauvignon își demonstrează noblețea prin buchetul remarcabil al gustului, care este un rezultat al unei vinificări complexe. O astfel de vinificare păstrează intactă esența primordială a gusturilor. Acest vin puternic a fost combinat cu Grana Padano – o brânză pe cinste, care are și ea un caracter puternic. Grana Padano este o brânză, rețeta căreia datează din secolul XII și a fost perfecționată de-a lungul secolelor. Face parte din categoria brânzeturilor tari, dar are o textură granulată și fărâmicioasă. Prezintă aromă de alune și nuci. Gustul este interesant, pare fin, dar, totodată, este dulceag și ușor sărat. Jocul dulce-sărat fac această brânză să nu mai fie atât de inocentă cum pare la prima gustare. Asocierea dintre Vinatge Cabernet Sauvignon și Grana Padano mi s-a părut reușită. Cu toate că, atât vinul cât și brânza au personalitate puternică, gusturile se completează reciproc.

Combinația finală, sau, altfel-zis, combinația care m-a cucerit. Am încheiat seara cu un cuplu dintre spumantul Rose dulce și Gorgonzola Delaco D’Exceptie

Spumant rose Rădăcini și brânză Gorgonzola Delaco
Spumant rose Rădăcini și brânză Gorgonzola Delaco

Spumantul Rose dulce de la Rădăcini reprezintă o interpretare a eleganței soiului Merlot. Spumantul are o culoare roz intensă, dar nu e exagerată. Are o gamă complexă de arome și un buchet atrăgător de note generoase de fructe proaspete. Aciditatea spumantului este plăcută, asta face să se resimtă cât mai bine aromele și notele sale.  Acest spumant a fost asociat cu brânză de tip Gorgonzola, care este cea mai celebră brânză cu mucegai albastru din Italia, la concurență cu mult mai celebra Roquefort din Franța. Gorgonzola poate fi produsă doar în anumite regiuni din Nordul Italiei, aprobate de Consorțiul Brânzei Gorgonzola. Aceasta are o textură cremoasă și lucioasă, aromă fructată,  iar gustul este unul intens, picant, puternic și, poate ciudat pentru unii. Combinația dintre spumantul rose dulce și gorgonzola mi se pare una reușită. Spumantul cu un gust fin și delicat, echilibrează de minune gustul intens și înțepător al brânzei. Mai mult de atât, acest spumant are o alcoolemie destul de înaltă, 12% alc, care nu îi permite brânzei să preia toată atenția asupra ei. Papilele mele gustative au apreciat la maxim asocierea aceasta. Când scriu articolul, îmi reamintesc de această asociere care-mi lasă gura apă.

Locație și mâncare

După cum am precizat anterior, degustarea a avut loc la Tratoria Il Calcio din Craiova. Mi se pare un local perfect pentru asemenea evenimente. Interierul în stil vintage, joacă un rol important în crearea unei atmosfere bune. Și da, nu în ultimul rând menționez mâncarea lor. Cei de la Il Calcio dispun de o varietate mare de mâncare, astfel, fiecare își poate găsi ceva pe plac acolo. Cred că pozele cu mâncare descriu mai bine totul, dar că nu îți pot transmite și aromele.

Spre final, îți recomand să încerci vinurile de la Rădăcini Wines. Articolul meu cred că te-a introdus în lumea vinurilor lor. Totodată, experimentează cu asocierile dintre vinuri și brânzeturi și, nu uita să faci aceasta împreună cu prietenii, așa cum am facut-o și eu.


2 comentarii

Restaurant Olive – noul restaurant din Craiova cu bucătărie mediteraneană · iulie 17, 2022 la 2:35 pm

[…] scorțișoară. Imprevizibil, nu-i așa? De obicei, prefer vinul. (poți citi aici despre ultima degustare de vinuri la care am fost) În acest timp, prietenii mei savurau niște cocktail-uri Hugo care arătau foarte […]

Brânzeturi cum se cuVin 45 - Crama Sâmburești - Patrisia Lisovski · octombrie 3, 2022 la 8:42 pm

[…] românești. Apropo, dacă nu ai citit articolul meu de la degustarea anterioară, îl găsești aici. Atunci am savurat din vinuri moldovenești. :)) Deci, după cum am menționat anterior, am făcut […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.