Recent am avut privilegiul de a participa la o de degustare de vinuri în cadrul căreia am savurat vinurile de la Crama Liliac.

Din inima Transilvaniei, vinurile Liliac întruchipează bogata moștenire și frumusețe naturală a terroir-ului românesc. Cu un angajament față de practicile durabile de vinificație și o pasiune neclintită pentru producerea de vinuri de calitate superioară, Liliac a devenit o adevărată bijuterie în lumea viticulturii românești.

Vinurile liliac sunt o simbioză perfectă între tradiție și inovație, îmbinând tehnici de vinificație vechi de secole cu progresele moderne. Filosofia cramei se bazează pe prezentarea adevăratei expresii a fiecărui soi de struguri, păstrând în același timp caracteristicile unice ale terroir-ului divers al regiunii.

Crama se bazează pe producția vinurilor albe (70%) datorită climei din zonă și a solului bogat în minerale, iar vinuri roșii se produc (30%), întrucât necesită mai de lucrat la ele, dar evoluează pe parcurs.

Vinuri Liliac + Brânzeturi Delaco

Am avut parte de 5 vinuri asociate cu brânzeturi. De la rosé spumant până la cupaje neașteptate de roșu, vinurile Liliac au lăsat o impresie de neșters pe gura mea. În continuare voi detalia :))

Despre cramă și vinuri ne-a vorbit Alexandru Zeca, reprezentant al cramei.

Alexandru Zeca, reprezentant Crama Liliac
Cuplurile serii

Liliac Private Selection Sparkling Rosé  + Aperifrais Ile de France

Liliac Private Selection Sparkling Rosé a dat tonul unei experiențe de degustare încântătoare. Un spumnat foarte proaspăt și revigorant, perfect pentru vară și nu doar. Cu nuanța sa pală și bulele persistente, acest vin a captivat atât ochiul, cât și simțurile. Aromele de fructe de pădure roșii proaspete și flori parfumate au ademenit nasul, în timp ce aciditatea crocantă și efervescența vie au jucat bine împreună.

A fost cuplat cu Aperifrais Ile de France – bucățele de brânză proaspătă cu o textură moale și cremoasă. Acestea au „topping-uri” diferite care adaugă farmec gustului: ierburi aromate, ardei, ceapă, oregano, busuioc, roșii, piper, pătrunjel, măsline verzi.

Cuplul a fost unul perfect echilibrat. Gustul vinului revigorant cu o aciditate resimțită și a brânzei cremoase s-a completat și a lăsat acea senzație de „mai vreau”.

Liliac Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France

Aici am avut parte de o explozie de citrice și ierburi! Un vin galben pal care de la prima înghițitură cucerește prin note gustoase de grapefruit, pepene galben și ierburi proaspăt tăiate. Aciditatea vibrantă și mineralitatea distinctă ale vinului au adăugat profunzime și complexitate, rezultând o experiență revigorantă. La fel și acest vin este perfect ca un „răcoritor de vară”.

Asociat cu Camembert Ile de France – o brânză considerată simbol național al Franței. Se remarcă prin textură catifelată, cremoasă și gust dulceag, de ciuperci. De asemenea, are o coajă din mucegai alb care este comestibilă.

Brânza cu un gust specific și vinul aromat oferă un echilibru încântător între calitățile răcoritoare ale vinului și răsfățul cremos al brânzei.

Liliac Rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie

Liliac Rosé Pinot Noir este un vin obținut prin metoda de vinificare în alb a strugurilor roșii din soiul de struguri Pinot Noir. Acesta a oferit un joc încântător de arome, arătând măiestria cramei în a crea vinuri expresive. Cu nuanța sa încântătoare de roz pal, acest vin a prezentat un amestec de fructe de pădure roșii coapte, coajă de citrice și o notă subtilă de nuanțe florale. Are o structura cu corp mediu și aciditatea echilibrată.

Acest vin a fost asociat cu Brutish Cheddar – cea mai cunoscută brânză din Marea Britanie. Este o brânză tare, cu gust untos și aromă specifică de alune.

Asocierea vinului Liliac Rosé cu brânza British Cheddar Delaco D’Exceptie prezintă armonia dintre fructul vibrant al vinului și aromele robuste ale brânzei. Aromele de fructe ale vinului dansează armonios cu aromele complexe ale brânzei.

Iar la rose ciocnim cu toții

Liliac Red Cuvee (Feteasca Neagra si Merlot) + Cascaval Sofia Delaco. Cuplul favorit

Am ajuns și la cuplul preferat. Liliac Red Cuvée este un vin creat din struguri de Fetească Neagră și Merlot care a prezentat un profil complex și stratificat. Inițial, cucerește prin culoarea sa roșie asemenea unui rubin și printr-un nas plăcut în care se resimt arome de rodie și căpșuni. Ulterior, vinul ușor condimentat lasă un post gust lung de cireșe care te conduce într-o simfonie a gustului. Cupajul dintre aceste soiuri are un corp bine structurat.

Liliac Red Cuvee + Cascaval Sofia Delaco

Vinul a fost asociat cu cașcavalul Sofia Delaco care are o textură semi-tare, fermă, gustul ușor sărat și aromă fină, de lapte. Știai care sunt originile cașcavalului? Părerile sunt împărțite 🙂 Unii consideră că ar fi originar de prin sudul Italiei unde ar mai avea și azi ceva veri mai îndepărtați (mozzarella și caciocavalo). Alții consideră că rădăcina cuvântului este “caș”, iar originile ar fi aromâne. Prin extensie, denumirea este folosită pentru orice brânză de culoare galbenă cu consistență semi-tare sau tare.

Asocierea Liliac Red Cuvée cu Sofia Delaco creează o combinație captivantă care evidențiază complexitatea vinului. Caracteristicile cașcavalului oferă o bază puternică care se asortează remarcabil de bine cu profunzimea și structura Liliac Red Cuvée.

Combinația dezvăluie straturi interesante de arome. Vinul fructat și condimentat creează o interacțiune armonioasă în gust împreună cu cașcavalul ușor sărat. Salinitatea cașcavalului completează aciditatea echilibrată a vinului, rezultând un contrast plăcut care lasă o impresie de durată, iar notele subtile de condimente ale vinului, creează o experiență senzorială rafinată.

Această asociere este ideală pentru cei care apreciază aromele îndrăznețe și intense. Mie mi-a plăcut și recomand să o încerci și tu.

Liliac Unexpected 2.0 (vin desert din 7 soiuri de struguri) + Gorgonzola Delaco D’Exceptie

Liliac Unexpected 2.0 a fost cu adevărat la înălțimea numelui său, prezentând un amestec captivant care a sfidat așteptările. Acest vin a combinat cu talent 7 soiuri de struguri: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Traminer, Pinot Gris, Fetească Albă și 4 tehnici de vinificare: ice wine,late harvest, passito, still wine.

Denumirea sa are o poveste interesantă. Prima variantă a acestui vin a fost „neașteptată” din cauza faptului că temperatura de fermentare a unei tranșe de vin a crescut. Respectiv, procesul de vinificare a deviat. Vinul a fost scos în vânzare sub o altă etichetă și cu denumirea Unexpected care redă bine povestea sa. Publicul l-a apreciat, astfel Unexpected 2.0, nu a mai fost un „accident” ci rezultatul unei munci de durată.

Vinul dulce, parfumat și intens a fost asociat cu Gorgonzola – o brânză italiană cu mucegai albastru originară din Italia. Combinația dintre Liliac Unexpected 2.0 și Gorgonzola Delaco D’Exceptie a fost reușită. Aceasta a oferit o călătorie încântătoare de gusturi contrastante.

Locație

Gazda evenimentului a fost restaurantul cu specific italian C House Milano. Apreciez mâncarea de la ei, iar în acea seară mi-am luat o salată Caesar Crispy.

Salată Caesar Crispy

Și… tradițional am făcut o poză de grup la final :))

Poză de grup

0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.