În weekend-ul de 23-24 septembrie, am participat la un info trip în județul Gorj, pentru a vedea rezultatele proiectului „Refacerea habitatelor și a coridoarelor de migrație pentru speciile de pești reofili (pești care trăiesc în ape curgătoare) din Râul Gilort” – cunoscut sub denumirea de Fish for Life.

Despre Fish for Life

Fish for Life este un proiect care vizează managementul râurilor prin reconstrucția ecologică pentru refacerea proceselor naturale și conservarea speciilor.

Proiectul este derulat în cadrul Sitului Natura 2000 Râul Gilort și este coordonat de către Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în parteneriat cu organizațiile Invisible Nature și Universitatea din București (CCMESI). Scopul principal al proiectului Fish for Life este să restaureze conexiunile din Râul Gilort, precum și habitatul necesar pentru speciile de pești reofili, adică acele specii de pești care trăiesc în ape curgătoare din Râul Gilort.

Fish for Life este finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE+ Nature și este cofinanțat de Guvernul României.

Printre obiectivele proiectului se numără:

  • Îmbunătățirea diversității habitatelor pentru patru specii de pești prin:
  • Diversificarea caracteristicilor morfologice și fizice ale albiei râului,
  • Refacerea conectivității longitudinale a râului Gilort,
  • Menținerea caracteristicilor hidromorfologice ale cinci corpuri de apă pe o distanță de aproximativ 26 de kilometri.

Info trip la Gilort pentru reconstrucție ecologică

Măsurătorile științifice și experiența pescarilor au confirmat că pe râul Gilort, în amonte, s-a înregistrat o scădere semnificativă a populației de pești sau chiar dispariția acestora. Acest fenomen este strâns legat de construcția pragurilor de beton, realizată pentru a proteja pilonii podului de la Târgu Cârbunești, ceea ce împiedică peștii să migreze în amonte.

De asemenea, alte activități precum defrișările de pe malurile râului Gilort și pășunatul excesiv au dus la eroziunea malurilor acestuia. Terenuri agricole și zone de pășunat au fost afectate, iar cursul râului a găsit noi trasee.

Aceste informații le-am aflat de la responsabilii proiectului Fish for Life: Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în colaborare cu Invisible Nature și Universitatea din București (CCMESI).

În cadrul proiectului Fish for Life au fost realizate mai multe lucrări de reconstrucție ecologică pe Râul Gilort.

După ce am vorbit despre proiect și rezultatele acestuia, am mers pe teren să le și vedem.

Proiectul Fish for Life – Rezultate

Ce înseamnă reconstrucția ecologică?

Reconstrucția ecologică presupune abordări și metode mai prietenoase față de mediu. De exemplu, prezența lemnului mort în apă reprezintă o oportunitate de creștere a biodiversității pentru speciile de pești. Trunchiurile în descompunere sunt supuse acțiunii unor organisme acvatice, care devin apoi sursă de hrană pentru pești. Ragaliile, adică trunchiurile cu rădăcini, contribuie la modelarea curenților apei și oferă adăpost pentru pești.

Defrișările de pe malurile râului Gilort și pășunatul intensiv au dus la dispariția arborilor de-a lungul râului, care jucau și un rol important în stabilizarea malurilor Gilortului. Odată cu reducerea populației de pești, a început să apară eroziunea malurilor.

Reconstrucția ecologică, prin metode „diferite,” aduce beneficii atât habitatelor din Râul Gilort, cât și comunităților riverane.

Lucrările includ diverse tipuri de structuri, cum ar fi:

  • Reducerea eroziunii malurilor râului Gilort;
  • Sporirea diversității habitatelor pentru speciile de pești reofili.

Câteva dintre lucrările de reconstrucție ecologică pe care le-am observat includ:

  • Bușteni proiectați sau bușteni prag (în total 16 bucăți);
  • Căsoaie simple (formate din 14 trunchiuri) sau căsoaie duble (formate din 16 trunchiuri);
  • Anrocamente de dimensiuni variabile (un total de 241);
  • Consolidarea malului râului Gilort pe trei segmente, însumând aproximativ 509 metri.

În această poză, putem observa buștenii care au fost proiectați în mal.

O ragalie este un arbore cu rădăcină care poate fi proiectat atât în albia râului cât și în malul râului.

Căsoaia este o construcție formată din mai mulți arbori.

Anrocamentele sunt acele aglomerări de roci în albia râului.

Întărirea malurilor Râului Gilort

În câteva zone s-a intervenit pentru a restabili conectivitatea pădurilor ripariene, pentru a reduce eroziunea malurilor. Astfel, au fost plantați aproape 6000 de puieți, dintre care:

  • Salcie albă (823 de puieți);
  • Anin negru (2835 de puieți);
  • Plop negru/plop alb (1800 de puieți);
  • Frasin (517 de puieți).

Pentru a asigura succesul procesului de plantare, 30% din totalul puieților de anin negru au fost prelevați din arie protejată Natura 2000 Râul Gilort. S-au respectat cu strictețe cerințele privind dimensiunile și calitatea, conform standardelor silvice.

Activitățile de plantare vor continua în toamna anului 2023, cu scopul de a acoperi o suprafață totală de 3,09 hectare cu vegetație forestieră regenerată.

Speciile de pești protejate la Gilort

Proiectul are drept scop protejarea a trei specii de pești și a unui ciclostom:

  • Mreana vânătă (Barbus petenyi);
  • Porcușorul de nisip (Romanogobio albipinnatus);
  • Dunărița (Sabanejewia balcanica);
  • Chișcarul (Eudontomyzon mariae) care este un ciclostom.

Unele specii de pești preferă curgerea rapidă a apei, în timp ce altele se simt mai bine în zonele mai liniștite, cu nisip sau mal. Astfel, ne dăm seama că este necesară o diversitate de habitate pentru acest specii de pești, iar metodele „altfel” favorizează formarea habitatelor necesare.

Am fost să vedem și pasajul de trecere construit lângă podul de la Târgul Cărbunești. Acolo am observat, de asemenea, lucrările realizate pentru „conectivitatea longitudinală” a Râului Gilort. Pragurile construite de om împiedică accesul peștilor în aval. Speciile protejate din Râul Gilort nu au capacitatea de a trece peste aceste obstacole, iar zona de amonte suferă de pe urma depopulării.

Construcția de beton este dispusă într-un model zigzag, cu pante ușoare pentru fiecare secțiune. Această structură permite peștilor să simtă un flux mai slab de apă care curge prin trecerea subterană, permițându-le să migreze în amonte cu efort minim.

Concluzii

Proiectul Fish for Life de pe râul Gilort servește ca un exemplu a ceea ce se poate realiza atunci când comunitățile, organizațiile de mediu și autoritățile locale se unesc pentru a restabili lumea naturală.

Vizita pe teren și analizarea lucrărilor a fost o experiență interesantă și fermecătoare datorită peisajelor sale pitorești. De-a lungul traseului, am admirat natura și am ascultat reprezentanții proiectului care ne povesteau despre lucrări.

Spre final, adaug și o poză de grup.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.