Asociația Preocupați de Viitor a finalizat proiectul „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6”

în data de 29 noiembrie 2023, am participat la conferința de finalizare a proiectului „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6”.

La conferință au fost prezenți:

  • Foști cursanți;
  • Participanți la video-urile participative;
  • Reprezentanți ai Consiliului Local Sector 6 București;
  • Jurnaliști și bloggeri.

Moderatoare a conferinței a fost Anda Sebeși, redactor șef la Jurnal de Sustenabilitate. Dănuț Stanciu, manager de proiect în cadrul Asociației Preocupați de Viitor, a prezentat în detaliu obiectivele proiectului, în timp ce Sergiu Sebeși, membru al CSR Nest, a împărtășit din experiența sa în colaborarea cu autoritățile locale pe teme legate de mediu.

Obiectivele proiectului au vizat:

  1. Optimizarea procesului de gestionare a deșeurilor;
  2. Creșterea nivelului de conștientizare în rândul locuitorilor din Sectorul 6;
  3. Stimularea implicării civice în problemele de mediu în cadrul comunității din Sectorul 6.


În cadrul proiectului s-au desfășurat trei module de curs, acoperind tematici precum:

  • comunicare și dezvoltare organizațională;
  • participare publică și video participativ;
  • managementul deșeurilor.

Cel mai mult a fost pus accentul pe angajamentul civic al cetățenilor, având ca scop crearea unor comunități locale mai prietenoase cu mediul înconjurător.

La cele trei module de instruire au participat peste 278 de persoane, inclusiv membri și voluntari ai societății civile din Sectorul 6, precum și reprezentanți ai autorității locale din acest sector.

Pentru a evidenția importanța participării civice în problemele de mediu, s-au produs 7 materiale video participative, acoperind cele mai importante 7 cartiere din Sectorul 6, respectiv: Giulești, Drumul Taberei, Crângași, Militari, Grozăvești, Ghencea și Brâncuși. Aceste videoclipuri și-au propus să identifice propuneri din partea cetățenilor, considerate a fi soluții potențiale pentru o gestionare mai eficientă a deșeurilor în comunitatea lor.

Participanții la cursuri au contribuit, de asemenea, la elaborarea Ghidului de Activism Civic, un instrument valoros în sporirea implicării comunitare a cetățenilor și în transformarea lor din actori pasivi în actori activi și implicați în acțiuni de protejare a mediului.

Valoarea totală a finanțării a fot de 402.854,12 RON. Din această sumă, finanțarea nerambursabilă a constituit un maxim de 394.797,04 RON, reprezentând 98%. Cofinanțarea din partea Asociației Preocupați de Viitor a însumat 8.057,08 RON, ceea ce reprezintă 2% din totalul finanțării.

Reciclare și colectare selectivă. Ce trebuie să știi

Din cadrul acestui proiect, chiar dacă am participat doar la conferința de încheiere, am învățat ceva util. Printre acestea se numără și înțelegerea semnificației tuturor simbolurilor grafice întâlnite pe ambalaje. Aceste simboluri constituie un limbaj universal al reciclării și oferă ghidaj asupra modului corect de gestionare a ambalajelor și deșeurilor.

Am înțeles că obișnuim să folosim termeni în mod incorect. De exemplu, am descoperit că, în calitate de cetățeni, nu „reciclăm” direct, ci „pregătim pentru reciclare”. Procesul efectiv de reciclare are loc în centrele specializate, iar acțiunile noastre constau în colectarea și pregătirea materialelor reciclabile pentru a fi direcționate către aceste facilități specializate. Este important să fim conștienți de această distincție pentru a contribui corespunzător la fluxul eficient de reciclare.

De asemenea, s-a discutat și despre cei 3R: Reutilizează, Redu și Reciclează.

Piramida celor 3R este baza managementului responsabil al resurselor. Aceste principii servesc drept ghid pentru indivizi, comunități și industrii pentru a minimiza impactul lor asupra mediului și pentru a contribui la o planetă mai sănătoasă.

Despre piramida de 3R știam, dar cineva a reactualizat-o, adăugând mai multe principii ecologice:

Sper ca acest proiect să servească drept inspirație pentru alte comunități pentru a-și porni propriile inițiative către un viitor mai durabil și mai responsabil.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.