Bani, bani și iarăși bani! Trăim într-o lume care se află într-o continuă schimbare și, pe alocuri, este greu să facem față. În așa momente începem să fim îngrijorați de banii noștri. Cum putem să ne protejăm împotriva riscurilor financiare ori să valorificăm banii pe care-i avem? Uite că CAR Top Invest vine în ajutor. Dar, pentru început, hai să ne familiarizăm cu terminii și, treptat, ajungem la cea mai interesantă parte.

Ce este Casa de Ajutor Reciproc

O Casă de Ajutor Reciproc (C.A.R.) este o asociație de drept privat, fără scop patrimonial. Aceasta are obiectivul de a sprijini financiar membrii asociați, în vederea îmbunătățirii situației lor economice și sociale, precum și încurajarea dezvoltării comunităților locale.

Acest concept nu este unul nou. CAR-urile au o răspândire largă în multe țări din lume.

Casele de Ajutor Reciproc își desfășoară activitatea în spațiul românesc de 3-4 secole. La nivel mondial există circa 54.000 de Case de Ajutor Reciproc, în 97 de țări care deservesc 186 milioane de oameni.

Cum lucrează o Casă de Ajutor Reciproc

Ca membru al unui CAR, depui lunar o sumă de bani fixă, astfel are loc constituirea unu fond social. Fondurile cumulate vor fi bonificate cu o dobândă care să le protejeze împotriva inflației. sunt folosite pentru a oferi ajutor financiar sau alte tipuri de sprijin membrilor asociației. Bonificarea este mai mare decât media dobânzilor la instrumentele de economisire prezente pe piața financiar-bancară.

Despre CAR Top Invest

CAR Top Invest este o asociație de interes comunitar, non-profit, aflată în proprietatea membrilor. Activitatea Top Invest se bazează pe principiul păstrării și creșterii bunăstării membrilor săi.

Începând cu 01.05.2023, la C.A.R. Top Invest crește dobânda pentru economii:

se oferă o dobândă de 10,03 % pe an + capitalizare sau, altfel-zis, pentru economii, se oferă dobândă de 10,5 % pe an cu capitalizare inclusă.

Pentru 5000 lei economisiți, vei primi 5525 lei, ceea ce este un rezultat bun, comparativ cu ceea ce oferă băncile.

Un detaliu important de precizat este că, nu există comision de administrare, la depunere, la retragere, iar dobânda nu este impozitată.

Dacă crezi că ai nevoie de mult timp și multe acte pentru a economisi, tind să îți spun că acum poți economisi chiar de acasă! CAR-ul este la un click distanță! Mai multe detalii despre economii online, pot afla aici.

Câteva întrebări pentru președintele Consiliului Director la Casa de Ajutor Reciproc Top Invest

Mihai Roșculeasa, președintele CAR Top Invest Craiova

Ce nivel de expertiză și experiență are echipa de conducere și consilierii de investiții ai companiei în domeniul financiar?

Mihai Roșculeasa: C.A.R. Top Invest este o organizație de micro finanțare socială, care funcționează în interesul membrilor săi. „Echipa de conducere ” este formată din cele 3 persoane membre al consiliului director. Mai există încă 3 persoane angajate cu poziții bine definite în activitatea CAR-ului. Consiliul director în frunte cu mine ca președinte are în componența sa persoane cu o vastă experiență profesională și educațională, având la bază profesii de inginer, profesor, tehnician financiar, reprofilați în zona economică. Celelalte 3 persoane, începând cu directorul economic, ofițerul de credite, inspectorul financiar, au studii economice, jurnalistice, dublate fiecare de specializări în domeniul financiar.

Pot spune că nu este ușor să găsești și să armonizezi o echipă, dar noi am reușit să funcționăm bine. Evident, este loc și de mai bine, suntem la stadiul în care perfecționăm.

Care sunt valorile și standardele etice urmate de companie în ceea ce privește gestionarea finanțelor clienților săi?

Mihai Roșculeasa: Valorile și standardele etice sunt axate întotdeauna pe a oferi sprijin și siguranță membrilor noștri. Câteva valori și standarde etice după care C.A.R. Top Invest își ghidează existența:

  • Încredere și transparență: Casa de ajutor reciproc trebuie să fie întotdeauna transparentă în ceea ce privește procedurile și politicile sale și să câștige încrederea membrilor săi prin comunicarea deschisă și transparentă.
  • Solidaritate: Membrii casei de ajutor reciproc trebuie să se sprijine reciproc în momente de dificultate și să își ofere ajutorul în situații de nevoie.
  • Responsabilitate și integritate: Casa de ajutor reciproc trebuie să își asume responsabilitatea pentru toate acțiunile sale și să respecte normele etice și legale. Trebuie să fie integrați în toate interacțiunile cu membrii săi și să ofere servicii de calitate superioară.
  • Respect: Casa de ajutor reciproc trebuie să trateze toți membrii săi cu respect și să îi trateze cu egalitate, fără discriminare pe baza originii sociale, a rasei, a etniei, a religiei sau a altor criterii similare.
  • Durabilitate: Casa de ajutor reciproc trebuie să își dezvolte activitățile într-un mod durabil și să își protejeze interesele și resursele pentru a asigura continuitatea sa pe termen lung.

Este important ca membrii și conducerea să le urmeze și să le pună în practică pentru a asigura succesul și sustenabilitatea acestei instituții. Știu că sună pompos ceea ce spun, dar fără aceste valori universale, nu ajungi prea departe.

Cum asigură compania transparența și accesibilitatea informațiilor referitoare la portofoliul de investiții și performanța financiară?

Mihai Roșculeasa: Transparența și accesibilitatea informațiilor referitoare la portofoliul de economii în cazul nostru și performanța financiară sunt importante pentru a construi încrederea și loialitatea membrilor casei de ajutor reciproc. Operăm în următoarele direcții:

  • Publicarea regulată a rapoartelor financiare. C.A.R. Top Invest publică rapoarte financiare periodice care oferă o perspectivă detaliată asupra portofoliului de economii și a performanțelor sale financiare. Aceste rapoarte sunt ușor de înțeles și de accesat de către membrii noștri.
  • Crearea unui portal online pentru membri. Am pus la dispoziția membrilor un portal online securizat, HOME CAR, prin intermediul căruia membrii pot accesa informații privind portofoliul de economii. Această platformă este ușor de utilizat și oferă o experiență interactivă și accesibilă pentru membrii instituției.
  • Organizarea de întâlniri periodice cu membrii. C.A.R. Top Invest organizează întâlniri periodice cu membrii săi pentru a discuta despre performanța financiară a instituției și a portofoliului de economii. Aceste întâlniri sunt deschise și interactive, astfel încât membrii își pot exprima preocupările și întrebările cu privire la performanța financiară.
  • Cel mai important canal este implementarea unui sistem de feedback. Casa de ajutor reciproc Top Invest a creat un sistem de feedback prin intermediul căruia membrii pot să-și exprime opiniile și sugestiile referitoare la performanța financiară a instituției și a portofoliului de economii și credite.

După ce ai flat cum stau lucrurile cu un CAR, ai investi bani?


0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.