Vinurile bune, brânzeturile alese și oamenii de calitate sunt elemente indespensabile pentru o seară frumoasă. Am ajuns la prima mea degustare de vinuri și brânzeturi, acceptând invitația lui Marian Buzărnescu. Luând în considerare că citiți acum acest articol, am acceptat și provocarea lui Daniel Botea de a-mi face un blog. Cam multe experiențe noi pentru mine într-o seară, nu-i așa? Dar surprizele au continuat. Tot atunci am avut primul contact cu vinurile de la Domeniul Bogdan și am aflat despre vinurile biodinamice.

Evenimentul Brânzeturi cum se cuVin a fost organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la Trattoria Il Calcio din Craiova. Daniel Botea, președinte AsBO, a condus evenimentul, iar responsabili pe vinuri au fost Vlad Burugă – somelier și Dan Cherăscu – Area Sales Manager la Domeniul Bogdan.

Viticultura în România

Viticultura românească trece în prezent prin mari transformări. Viticultorii încearcă să aducă producția vinului la un nivel calitativ cât mai înalt. Altfel-zis, se adaptează noilor condiții, noilor tehnologii de cultivare și întreținere a plantațiilor astfel încât fiecare producător să poată obține vinuri cât mai bune și mai apreciate. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2019 România deținea în jur de 180.000 de ha de vii pe rod, ocupând locul 5 în Europa (după Spania, Franța, Italia, Portugalia). Anual se produc aproximativ 5 milioane hectolitri de vin în țara noastră.

Să vorbim acum despre crama Domeniul Bogdan. Povestea acestei crame își ia începutul într-o primăvară din 2011, în Dobrogea, la marginea satului Peștera, în apropiere de Medgidia. Inițial, o armată de oameni au plantat cu viță de vie o suprafață de peste 150 de ha. Crama Domeniul Bogdan se află în celebra podgorie Murfatlar care este cunosctută drept o zonă cu tradiție în vinificație. Vinurile de la Domeniul Bogdan se caracterizează printr-un echilibru atent între aciditate, PH şi zaharuri. Cu toate acestea, curajul și inovația ar fi cuvintele care descriu cel mai bine Domeniul Bogdan. Ei au ales să cultive întreaga lor viță de vie după metoda biodinamică.

Domeniul Bogdan și viticultura biodinamică

Viticultura biodinamică aplică principiile metodei organice, dar integrează şi simplitatea legilor nescrise ale naturii, prin practicarea artei alegerii momentului potrivit, cu ajutorul calendarului lunar. Cunoaşterea calendarului lunar e fundamentală pentru a decide momentul optim al desfăşurării lucrărilor de întreţinere a solului şi viţei de vie.

La Domeniul Bogdan, culesul strugurilor se face doar manual. Fermentarea și maturarea o fac în vase de lemn și beton, deoarece vinul are nevoie de contact cu mediul. Pentru că pun accent pe calitatea vinurilor sale, ei au ales să lucreze împreună cu unul dintre cei mai buni specialiști – Leonello Anello, reputat doctor agronom în biodinamică.

Ce combinații am testat

Dan Burugă și Vlad Cheresău
Vlad Burugă și Dan Cherăscu

Am degustat 2 vinuri roșii, 3 albe și un rose, combinate cu brânzeturile delicioase de la Delaco.

  1. Cuvee Experience Rose (Feteasca Neagră + Cabernet Sauvignon) + Aperifrais Delaco
  2. Premium Riesling (Rhin) + Camembert Ile de France
  3. Cuvee Experience Sauvignon Blanc + Riesling Italian + Brie Ile de France
  4. Primordial Chardonnay + Havarti Castello
  5. Premium Cabernet Sauvignon + Emmentaler Delaco
  6. Feteasca Neagră Pătrar + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Să vorbim despre fiecare în parte. Combinația care a debutat în acea seară a fost:

Cuvee Experience Rose (Feteasca Neagra + Cabernet Sauvignon) + Aperifrais Delaco

Culoarea vinului este de un roz pal de intensitate medie. Acesta prezintă arome de fragi, zmeură proaspătă şi este uşor floral. Gustul său este unul proaspăt şi fructat, susţinut de de o aciditate bună. Concentrația de alcool a fost de 13,2%. Vinul a fost asortat cu Aperifrais de la Delaco. Aperifrais este un set de brânzeturi, format din 20 bucățele cremoase și aromate datorită condimentelor și ierburilor de Provence folosite. Sunt perfecte drept un aperitiv rapid, delicios și sănătos.

Apoi a urmat un vin alb. Premium Riesling (Rhin)

A fost asortat cu brânza franțuzească Camembert. Riesling-ul degustat avea un gust proaspăt, dar și o aciditate ridicată care a scos în evidență aromele de măr verde, piersică și grapefruit. Nu pot să nu menționez și nuanța care era una galbenă pală, de intensitate medie. Combinația acestui vin cu Camembert Ile de France  este una specială. Aroma de măr a vinului și aroma de ciuperci a brânzei se îmbină bine, dar, după părerea mea, brânza a acoperit gustul vinului.

Combinația numărul trei a fost Cuvee Experience Sauvignon Blanc + Riesling Italian + Brie Ile de France

Cuvee Experience Alb (organic), de producție 2021 este cupaj din Sauvignon Blanc și Riesling Italian. Acesta are arome citrice, vegetale, dar și florale – de narcisă.  Gustul este proaspăt, echilibrat, dar ceva mai intens dacă facem o comparație cu primul vin. Vinul a fost asociat cu Brie Ile de France – o brânză cremoasă cu mucegai alb. Asociera a fost una reușită, aciditatea vinului a fost echilibrată de gustul cremos al brânzei.

Încă o combinație și aceasta este dintre Primordial Chardonnay și Havarti Castello

Primordial Chardonnay este un vin parțial maturat, produs sub semnătura lui Philippe Cambie, declarat de Robert Parker cel mai bun oenolog din lume în 2010, luându-se în calcul suma punctajelor celor mai bune vinuri ale sale. Vinul respectiv are arome fructate, de vanilie, completate de mineralitatea tipică și culoarea galbenă intensă. Duelul Primordial Chardonnay și Havarti Castello mi s-a părut destul de interesant. Acest vin cu o aciditate ridicată, dă bine în combinație cu brânză maturată Havarti Castello care este puțin sfărâmicioasă și are un post gust destul de intens.

Premium Cabernet Sauvignon + Emmentaler Delaco

Am ajuns la a cincea combinație a serii și, totodată, am trecut deja la vinuri roșii. Premium Cabernet Sauvignon a fost debutantul serii printre vinurile roșii. Acesta are o culoare roșie aprinsă și prezintă arome de ciocolată neagră, note de prune. Toate la un loc se împletesc perfect și accentuează notele fructate. Vinul a fost asortat cu brânza Emmentaler de la Delaco. Cu toate că, nu prefer acest tip de brânză, mă refer la gustul ei dulceag și mult prea simplu, după părerea mea, duelul dintre Premium Cabernet Sauvignon si Emmentaler mi s-a părut destul de reușit.

Feteasca Neagră Pătrar + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Ultima combinație a serii și, totodată, combinația care mi-a cucerit în totalitate papilele gustative a fost Feteasca Neagră Pătrar + Grana Padano Delaco D’Exceptie. Acest duel a fost apreciat la maxim de majoritate. Feteasca Neagră Pătrar este un vin roșu cu o nuanță vișinie și cu un caracter fructat. Are un miros intens care cuprinde note de cireșe și prune. Gustul său este unul dulce-amărui, se remarcă sâmburele de vișină. Vinul a fost asortat cu brânza maturată Top of Form Grana Padano Delaco D’Exceptie care pe lângă aroma sa dulceagă, mai are și aromă de nuci. Aceasta are un post gust foarte puternic. Cât despre asocierea ei cu vinul, pot zice că a fost perfectă – vinul blând a jucat bine în simbioză cu brânza intensă.

Această combinație a fost favorita mea și sunt sigură ca trebuie să o testați și voi. Vinul blând și brânza „rebelă” vor oferi emoții de neuitat vouă și prietenilor voștri. Am avut parte de această combinație într-o companie bună, ceea ce a făcut seara de neuitat.

Poză de grup
Poză de grup


1 comentariu

Rădăcini Wines – vinurile care prind Rădăcini în suflet - Patrisia Lisovski · iunie 29, 2022 la 8:18 pm

[…] a evenimentului Brânzeturi cum se CuVin, articolul de la degustarea anterioară îl găsești aici. De data aceasta, am degustat vinuri de la crama Rădăcini Wines în combinație cu brânzeturile […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.