În Craiova a fost marcată aniversarea a 10 ai Centrului Polonez printr-o degustare de vinuri oltenești și brânzeturi internaționale. Această degustare a fost mai mult decât o explorare a vinurilor și a brânzeturilor. Prin intermediul vinurilor de la Domeniul Vînju Mare și brânzeturilor Delaco s-au creat conexiuni, reafirmând puterea gastronomiei de a aduce oamenii împreună. Gazda noastră a fost Casa Universitarilor, unde am mai petrecut un blogmeet aniversar.

Degustare Vînju Mare la Aniversarea Centrului Polonez

În această călătorie în lumea vinurilor, ne-a ghidat Ion Gîrniță, proprietarul vizionar al Domeniilor Vînju Mare. La capitolul brânzeturi și asocieri, ne-a vorbit Daniel Botea, absolvent de master în Expertiză Viti-Vinicola și degustator autorizat de brânză.

La eveniment ne-au bucurat cu prezența:

  • reprezentanți ai Voievodatului Warmia și Mazuria;
  • directorul adjunct al Institutului Cultural Polonez din Bucuresti;
  • cvartetul Filarmonicii din din Olsztyn.

Selecția de vinuri a fost interesantă, având și vinuri dedicate voievozilor Vlad Țepeș și Mihai Viteazul care au adus un omagiu istoriei României.

Vinuri Domeniile Vînju Mare + Brânzeturi Delaco

Pentru degustare, am avut parte de 4 asocieri vin+brânză:

  1. Vinul Principelui Tămâioasă Românească si Chardonnay + Aperifrais Ile de France;
  2. Prince Vlad Chardonnay + Havarti Castello;
  3. Vinul Principelul Rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie;
  4. Prince Vlad Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

De la asocierea eterică a Vinului Principelui Tămâioasă Românească și Chardonnay cu brânza cremoasă Aperifrais Ile de France, până la cuplul puternic dintre Prince Vlad Feteasca Neagra și Grana Padano Delaco D’Exceptie, fiecare asociere a fost o revelație de arome și texturi.

Cuplul meu favorit a fost al doilea și anume: Prince Vlad Chardonnay + Havarti Castello.

Această asociere vin și brânză prezintă un amestec armonios de arome și texturi, îmbinând eleganța lui Prince Vlad Chardonnay cu bogăția brânzei Havarti Castello.

Prince Vlad Chardonnay este un vin caracterizat prin nuanța sa aurie, aromele florale și note subtile de vanilie și stejar. La palat, se laudă cu o aciditate bine echilibrată.

Împreună cu acest vin rafinat este brânza Havarti Castello, un deliciu danez renumit pentru textura sa puțin sfărâmicioasă și aroma de unt.

Cuplul Prince Vlad Chardonnay + Havarti Castello este unul perfect echilibrat care creează o simfonie de arome care dansează în cerul gurii.

Și da… la rose, tradițional, am ciocnit! Na zdrawie!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.