Îmi plac vinurile, cred că asta nu mai e un secret, mai ales că sunt moldoveancă și prin venele mele curge vin. Sunt curioasă să încerc vinuri și de ce nu, să-mi măresc lista de vinuri preferate. Luna martie s-a încheiat cu o degustare de vinuri de la Domeniile Franco-Române. Fiind nouă pe minunatele meleaguri românești, nu cunoșteam aceste vinuri. Mă bucur că am avut ocazia să particip la o degustare de vinuri de la Domeniile Franco-Române, unde am avut parte de 7 vinuri interesante. Evenimentul a fost organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro. În continuare voi povesti despre experiența mea. Deci, rămâi pe fază. 🙂

Domeniile Franco-Române – Prima plantație viticolă BIO din România

În anul 2000, între Gura Vadului şi Săhăteni începe povestea Domeniilor Franco-Române cu Denis Thomas – proprietar și vinificator din Burgundia, Franța. El a pus bazele primei podgorii BIO din România împreună cu o echipă de specialiști români și francezi. Denis Thomas a preluat și dezvoltat o plantație de 45 ha, unde terroir-ul, asemănător celui din Burgundia, permite producerea de vinuri românești în spiritul francez.

Începând cu anul 2020, Domeniile Franco-Române aparţin unui grup de investitori care vizează modernizarea cramei, extinderea capacităţii de stocare şi de vinificaţie, dar şi dezvoltarea plantaţiei BIO care a adus României, în anul 2006, primul vin certificat Ecocert.

La cele 45 ha preluate de la Denis Thomas, familia Olariu a adăugat încă 40 de hectare cu viţă-de-vie (o plantaţie cunoscută în zona Gura Vadului sub numele „Domeniile Persu-Eminescu”). Proprietate deţinută înainte de Primul Război Mondial de străbunicii lui Mihnea Olariu (Alexandru Persu – inginer agronom, fost primar al comunei Tohani şi Ecaterina Eminescu – nepoata poetului Mihai Eminescu), Domeniile Persu-Eminescu au fost retrocedate, începând cu anul 2002, către părinţii investitorului, Marina şi Nicolae Olariu. O poveste de familie care se întinde pe mai multe generaţii, o poveste care merge mai departe.

Un aspect important de menționat este că pasionații de vinuri și turiștii pot vizita Domeniile Franco-Române și, nu în ultimul rând, pot degusta vinuri. Vizitatorii vor descoperi crama, spaţiul special amenajat pentru păstrarea butoaielor de stejar, zona de degustare, sala de conferinţe şi facilităţile de cazare pentru 8 persoane.

Domeniile Franco-Române au următoarele soiuri în plantaţie:

  • Struguri albi (total 31.4 ha):
    • Fetească Albă (9.05 ha),
    • Sauvignon Blanc (6.49 ha),
    • Fetească Regală (5.25 ha),
    • Chardonnay BIO (4.49 ha),
    • Tămâioasă Românească (4.12 ha),
    • Riesling Italian BIO (1.10 ha),
    • Muscat Ottonel (0.9 ha).
  • Struguri negri (total 54.47 ha):
    • Pinot Noir BIO (16.0 ha),
    • Merlot (16.0 ha),
    • Cabernet Sauvignon (14.26 ha),
    • Fetească Neagră BIO (6.28 ha),
    • Merlot BIO (1.93 ha).

Domeniile Franco-Romane au 4 game de vin: Arrogance, Vigneron, DFR si Rendez-Vous. Fiecare gamă are ceva deosebit la ea și se poate lăuda cu vinuri bune.

Vinurile degustate de la Domeniile Franco-Române

Atât despre vinuri cât și despre cramă ne-a vorbit Mihai Frîncu, reprezentant al cramei.

Brânzeturile au fost povestite de Daniel Botea care a explicat și principiile asocierii cu vinurile.

Combinațiile serii au fost următoarele:

  1. DFR Fetească Albă Bio 2021 + Aperifrais Ile de France;
  2. Vigneron Sauvignon Blanc Bio 2021 + Camembert Ile de France;
  3. Vigneron Chardonnay Bio 2021 + Havarti Castello;
  4. DFR Sauvignon Blanc și Tămâioasa Românească Bio 2021 + Cașcaval Sofia Delaco;
  5. Arrogance alb demisec 2021 + Emmentaler Delaco;
  6. Arrogance Rose sec Bio 2021 + British Cheddar Delaco D’Exceptie;
  7. Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018 + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

DFR Fetească Albă Bio 2021 + Aperifrais Ile de France

Debutul a fost făcut de o Fetească Albă obţinută din struguri BIO. Este un vin lejer, dar elegant, cu note florale care îi adaugă farmec. Culoarea este galben pai, iar nasul vine cu note de flori albe. La gust, vinul te răsfață cu o combinație de pară, bergamotă, măr copt şi cireaşă albă amăruie. Postgustul lung şi intens lasă senzaţii de pepene galben, citrice şi ierburi condimentate.

Debutantul serii a fost asociat cu Aperifrais Ile de France – 20 bucățele de brânză proaspătă cu o textură cremoasă și cu „topping” de legume, ierburi aromate și condimente, cum ar fi: ardei roșu, mix piper (alb, negru, verde), cuișoare, busuioc, cimbru, arpagic.

Asocierea a fost una reușită luând în considerare faptul că niciunul dintre gusturi nu s-a suprapus, ci, dimpotrivă, au fost armoniase împreună, completându-se reciproc.

Vigneron Sauvignon Blanc Bio 2021 + Camembert Ile de France

Am continuat la fel cu un vin alb și anume cu un Sauvignon Blanc BIO 2021. Este un vin obţinut din struguri BIO, care se remarcă prin prospeţime, discreţie şi eleganţă. Are o culoare galbenă foarte deschisă, iar nasul este reținut, cu arome de citrice verzi, ardei gras şi note calcaroase. Pe partea de gust, acest vin îți aduce un mix de grapefruit alb, soc şi lime. De asemenea, îți va oferi și senzații de ierburi condimentate. Postgustul lung şi viu îți aduce citrice amărui şi aluzii saline.

Vinul a fost combinat cu o brânză franceză și anume cu un Camembert. Este o brânză care a apărut odată cu Republica Franceză, la sfârșitul secolului 18. Se spune că a fost produsă pentru prima dată de Marie Harel, soția unui fermier din Normandia, sub îndrumarea unui preot originar din regiunea Brie. E fabricată din lapte de vacă, are o textură cremoasă și are un gust vag dulceag de ciuperci.

S-au potrivit de minune, combinația fiind una bine echilibrată, dar, totuși, nu a reușit să mă cucerească în totalmente.

Vigneron Chardonnay Bio 2021 + Havarti Castello

Al treilea vin al serii, e și el unul alb – Chardonnay BIO 2021. E un vin de culoare galbenă deschisă, care se remarcă printr-un echilibru perfect între zahăr, alcool și aciditate. Nasul este fin și aduce a flori albe de câmp, iar gustul are note de pară, piersică și pepene galben. Postgustul proaspăt și revigorat e bazat pe citrice dulci amărui și fagure de miere.

A fost asociat cu Havarti – o brânză daneză aromată și cremoasă, obținută din lapte de vacă. Este maturată timp de 2-3 luni minimum. Are o textură și duritate semi-moale, aromă de unt proaspăt, iar gustul brânzei este untos și ușor acid.

Cum mi s-a părut combinația? Reușită și balansată, gustul proaspăt al vinului se potrivea bine cu brânza untoasă. Se echilibrau și ofereau senzații gustative plăcute.

DFR Sauvignon Blanc și Tămâioasa Românească Bio 2021 + Cașcaval Sofia Delaco

Continuăm tot cu vinuri albe. Acum avem un cupaj cu Sauvignon Blanc (85%) și cu un mic adaos de Tămâioasă Românească (15%). Vinul de o culoare galbenă deschisă cu nuanțe verzui, are nasul elegant ce aduce ardei verde și flori de iasomie. Gustul este intens, are note de mere verzi, soc și ierburi condimentate. Postgustul este lung și proaspăt și lasă impresii tonice de citrice dulci amărui și aluzii vegetale.

Pentru acest vin a fost selectat cașcavalul Sofia. Are o textură fermă, semi tare, aromă de lapte, iar gustul este ușor sărat.

Gusturile vinului și cel al brânzei nu se luptă între ele, dar formează un cuplu cuminte. Vinul cu note proaspete și brânza ușor sărată sunt o bună combinație care merită a fi încercată.

Arrogance Alb demisec 2021 + Emmentaler Delaco

Acum vorbim la fel despre un vin alb care face parte din gama Arrogance. Vinurile din această gamă se pot lăuda cu sticlele lor neobișnuite. Au un design fascinant care atrage privirea și te face să cercetezi sticla. Vinul pe care l-am încercat din această gamă, a fost un cupaj de Fetească Albă (75%) şi Tămâioasă Românească (25%). Un cupaj demisec în care Feteasca Albă este majoritară și aduce atitudine şi fineţe, iar Tămâioasa Românească (25%) vine cu note aromatice extrem de ofertante. Are o culoare galben pai, iar nasul aduce note de flori albe, fructe tropicale și ierburi condimentate. Pe partea de gust, vinul se remarcă prin note de caise, pere, mere și coajă de lămâie. Postgustul este lung și aromat, îți lasă impresii de soc și citrice dulci.

Vinul a fost asociat cu brânza Emmentaler care este considerată unul din felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură. Este tare, are o aromă cu nuanțe de nucă, iar gustul este dulceag și ușor acid.

Combinația a fost ok, doar că aș fi ales altă brânză pentru acest vin. După părerea mea, vinul cu un gust intens și fructat este mai potent decât brânza.

Arrogance Rose sec Bio 2021 + British Cheddar. Cuplul favorit

Am ajuns acum la acea combinație care m-a cucerit. Mi-a rămas în suflet acest Rose Bio din Pinot Noir 100%, care este un vin fin, dar elegant, cu o aciditate bună. Face parte din gama Arrogance, este un vin pe care nu ai cum să nu-l observi. Începând cu sticla care are un design fascinant după cum am zis, care are o reprezentare a Meduzei Gorgon într-o interpretare diferită. Dacă te uiți atent, poți observa că are și aripi. Un alt aspect interesant este că atunci când îi privești silueta, dintr-un anumit unghi poți vedea în zona bustului două pahare. E un joc vizual care îi oferă farmec sticlei și, de ce nu, un subiect de dezbătut. Astfel, este perfectă drept cadou. Și vinul propriu-zis merită toată atenția.

Inițial, te ademenește culoarea sa roz, apoi nasul cu fructe roșii de pădure te ispitește și, fiind sedus, te lași in ispită și… guști vinul.

Gustul intens și fructat îți oferă vitalitate și o stare generală de bine. Simți un mix de căpșune proaspete și fragede, mure și ierburi mediteraneene. Postgustul este lung și îți oferă senzații mentolate. Vinul are o alcoolemie de 13,9 %, ceea ce pare mult pe hârtie, dar, fiind unul echilibrat nu se simte aceasta.

Acest vin mirobolant a fost asociat cu o brânză pe cinste și anume cu British Cheddar Delaco D’Exceptie – o brânză tare, fermă, dar fărâmicioasă. Aroma are note de alune, ușor înțepătoare, iar gustul este unul specific și untos.

Combinația aceasta a devenit favorita mea! Gustul fructat al vinului a jucat perfect în simbioză cu gustul untos al brânzei care se topește în gură. Mi-a plăcut mult și, cu siguranță, voi mai repeta această combinație. Abia aștept serile frumoase de vară pentru a savura la maxim această asociere de vin și brânză. Și, de ce nu, cu puțin noroc, la sute sau mii de kilometri voi bea un pahar de Arrogance Rose Sec și îl voi savura împreună cu o felie de British Cheddar.

Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018 + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Seara s-a încheiat cu un vin roșu. La final, am băut dintr-un Pinot Noir maturat în lemn. Are o culoare roșie, rubinie, iar nasul puternic are note de prune și piper negru. Pe partea de gust, vei simți cireșe, coacăze și puțin fum. Postgustul este lung și îți lasă impresie de ciocolată amară.

La acest vin am avut parte de Grana Padano – o brânză tare, dar cu textură granulată, cu arome de nuci și cu un gust fin, dulceag și puțin sărat.

Asocierea e foarte reușită – un vin puternic și o brânză care și ea are un caracter rebel. Gusturile joacă împreună de minune și nu se suprapun.

Un ultim gând

Mă bucur că mi-am mărit lista de vinuri preferate și că am avut ocazia să cunosc vinurile unei noi crame. De asemenea, am avut parte de oameni minunați cu care am putut savura vinuri bune și calitative. Gazda noastră a fost restaurantul cu specific italian C House Milano, unde am mai fost și, de fiecare dată, mi-a plăcut atmosfera de acolo și mâncarea.

Pentru acest poze frumoase îi mulțumesc lui Ion Mihaescu.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.