Sunt iubitoare de vinuri, nu e secret. Unde este vin, acolo vin!🍷Fiind un grup de 20 bloggeri care iubim vinurile, mergem pe la degustări și crame, nu am putut rata ocazia de a vizita o cramă în călătoria noastră. Astfel, am ajuns la Crama Aramic.

Crama Aramic din Silagiu, Timiș.
Crama Aramic din Silagiu, Timiș.

Te întrebi care călătorie? Gașca bloggerilor olteni a vizitat Timișoara. În această mică escapadă, nu doar am admirat frumosul oraș, ci și ne-am cultivat. Am vizitat Expoziția Brâncuși de la Muzeul Național de Artă și am avut parte de un tur ghidat în cadrul căruia am aflat multe lucruri interesante despre Timișoara.

După turul ghidat, am pornit către următoarea noastră destinație – Crama Aramic. Cei de la crama au fost foarte amabili și ne-au primit duminica.

Despre Crama Aramic

Crama Aramic reprezintă o afacere vinicolă privată, cu un capital integral românesc. Fondată în 2010 de către Adam și Cosmin Crăciunescu, respectiv tată și fiu, această cramă a luat naștere din pasiunea lor comună pentru vița de vie și vin. Obiectivul lor a fost să revigoreze tradiția uitată de peste 3 decenii din zona Silagiului din județul Timiș.

Faza inițială a proiectului a fost desfășurată între 2010 și 2012 și a constat în revitalizarea plantațiilor cu soiuri nobile de viță.

Anul 2015 a marcat debutul producției de vin, odată cu finalizarea unei investiții semnificative într-o linie de îmbuteliere performantă, cu o capacitate de 200.000 de litri.

În 2020, au fost finalizate patru proiecte, inclusiv un spațiu modern destinat degustărilor de vin și evenimentelor, completând astfel ansamblul administrativ al Cramei Aramic.

Din anul 2022, crama și-a deschis larg porțile pentru vizitatori.

Crama Aramic este situată în Silagiu – o așezare românească, documentată pentru prima dată în 1406 sub denumirea de Zyluas. Regiunea Silagiului este inclusă în cele 5 centre viticole ale Banatului. Clima din această zonă este propice pentru cultivarea viței de vie, iar strugurii proveniți din această regiune își însușesc un gust aparte, cu nuanțe unice, care nu se regăsesc în alte locuri.

Crama Aramic se întinde pe o suprafață de 46 de hectare de plantații de viță, cuprinzând soiuri de struguri albi și soiuri de struguri roșii.

Soiuri albe:

  • Sauvignon Blanc;
  • Fetească Albă;
  • Muscat Ottonel;
  • Chardonnay;
  • Fetească Regală.

Soiuri roșii:

  • Cabernet Sauvignon;
  • Fetească Neagră;
  • Merlot;
  • Pinot Noir.

Crama produce 14 tipuri de vin, grupate în 4 game:

  • Gama Aramic;
  • Gama Premium;
  • Gama Piatra Soarelui;
  • Rezerva.

Se regăsesc într-o proporție mai mică Burgund și Shiraz, iar în perspectivă se intenționează să se planteze soiul Negru de Drăgășani.

Am vizitat Crama Aramic

În momentul în care pășești în Crama Aramic, te întâmpină o vinotecă impresionantă, plină cu cele mai alese vinuri ale lor.

După cum am menționat anterior, crama a fost înființată de către Adam și Cosmin Crăciunescu, un tată și fiu. Noi am avut privilegiul să fim oaspeții lui Adam Crăciunescu, adică al tatălui. Acesta și-a descoperit pasiunea pentru vinuri după pensionare, ceea ce a condus la ideea de a înființa crama. Dumnealui ne-a captivat cu povestea cramei și ne-a oferit o incursiune în lumea vinurilor.

Adam Crăciunescu
Adam Crăciunescu

Degustare de vinuri – Crama Aramic

Adam Crăciunescu ne-a propus să degustăm aceste vinuri:

Degustare de vinuri, Crama Aramic

Respectiv, cele 5 vinuri de la Crama Aramic pe care le-am degustat au fost:

  • Fetească Albă, sec din 2022;
  • Cupaj Alb de Silagiu – Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc si Fetească Albă tot din 2022;
  • Roze din Pinot Noir, sec din 2022;
  • Fetească Neagră, sec din 2021;
  • Cupaj Roșu Rezerva – Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, sec din 2019.

De asemenea, pentru vinuri am avut și un platou cu aperitive delicioase:

Meniu degustare, Crama Aramic

Degustarea de vinuri s-a desfășurat în mai multe etape. Am început cu vinurile albe și treptat am ajuns la cele roșii. Inițial, am gustat câte puțin din fiecare, iar apoi am discutat despre ele. De asemenea, Adam Crăciunescu ne-a vorbit despre fiecare vin în parte. Cel mai mult am rămas impresionată de al doilea și de a cincilea vin. (Cupaj Alb de Silagiu, 2022 și Cupaj Roșu Rezerva, sec, 2019)

La rose, tradițional am dat noroc și am făcut o poză.

Noroc la Crama Aramic
Noroc cu un rose la Crama Aramic

La vinul roșu care m-a cucerit, m-am simțit inspirată să fac o poză și la frumoasa terasă.

Terasa Cramei Aramic

Între timp, au venit și alți bloggeri să admire peisajul și să facă poze.

Peisaj, Crama Aramic

La cramă ne-am răsfățat și cu un meniu plin de bunătăți. Mai întâi de toate, ne-am încălzit cu o supă cu tăiței. Apoi, ne-am delectat cu mușchiulet de porc cu sos de piper verde, cartofi la cuptor și salată.

Mușchiulet de porc cu sos de piper verde, cartofi la cuptor și salată

Iar la final, am avut parte și de desert, păpănași.

Pe lângă crama în sine, am admirat și peisajele înconjurătoare. Sunt convinsă că peisajul ar fi fost mult mai spectaculos în timpul verii, cu toate culorile și frumusețea specifică acelei perioade. Singurul inconvenient a fost vremea rece.

Aceasta a fost destinația finală în aventura noastră prin Timișoara. Abia aștept să revin în această zonă, atât pentru aspectele culturale, cât și pentru a savura din nou vinurile locale.


1 comentariu

Crama Aramic și Delaco la Brânzeturi Cum se CuVin #55 - Patrisia Lisovski · ianuarie 22, 2024 la 11:00 pm

[…] Cum a fost la Crama Aramic și ce vinuri am încercat, vei afla în acest articol. […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.