Joi, am avut parte de o călătorie incitantă în lumea vinului. Eroina serii, a fot crama Gramofon. Cu o istorie interesantă și vinificatori pasionați, crama este o bijuterie în scena vinului românesc.

Crama Gramofon – Istoric

Pentru a înțelege atracția vinurilor Gramofon, trebuie să vă aprofundați în istoria acestei crame. Situată în renumita regiune viticolă a României – Dealu Mare, Gramofon este un far al excelenței în vinificație. Crama și-a început călătoria ca o mică proprietate de familie, producând vinuri pentru consumul local.

Plantațiile de viță de vie ale Gramofon Wine sunt amplasate în vecinătatea orașului Urlați, într-o zonă cu o bogată istorie balcanică:

 • Conacul Bellu este considerat cel mai frumos conac din secolul al XIX-lea din Țara Românească. Aparținând celebrului colecționar de artă, baronul Alexandru Bellu, de origine aromână, acesta era recunoscut ca un reputat artist, fotograf, numismat și un om cu o cultură aleasă.
 • Localitatea Mocești, fosta moșie a lui Mihai Viteazu și ulterior a familiei Mocea, contribuie la frumusețea și importanța acestei zone.
 • Valea Grecilor își trage numele de la arendașii greci care au sosit aici, atrași de bogățiile acestei zone.

Această zonă este cunoscută și sub numele de Drumul Vinului, reeditând un segment mai vechi, dintr-un drum al vinului folosit de români, care străbătea Europa. Cu toate acestea, sentimentul care predomină în aceste locuri este acela că, odată cu întoarcerea în aceste locuri, ne întoarcem la viață

De-a lungul anilor, reputația Gramofon a crescut, iar vinurile sale au câștigat recunoaștere pentru calitatea lor excepțională și caracterul unic. Crama s-a transmis de-a lungul generațiilor, fiecare administrator nutrind o dragoste profundă pentru pământ și un angajament de a crea vinuri care să reflecte cu adevărat esența terroir-ului regiunii.

Combinațiile serii

Am savurat din 7+1 vinuri rafinate asociate cu brânzeturi delicioase. De ce am scris „+1”? Am vrut să scot în evidență ultimul vin care a fost un bonus memorabil și mult apreciat de toți.

 • Gramofon Wine Prosecco Aperifrais Ile de France
 • Meatology Alb  – Feteasca RegalaBrie Ile de France
 • Gramofon Wine  – ChardonnayHavarti Castello
 • Meatology  Rose – Merlot + British Cheddar Delaco D’Exceptie
 • Gramofon Wine Rose – Feteasca Neagra + Cascaval Sofia
 • Virtuoz Roșu Merlot + Emmentaler Delaco
 • Sonorum Fetească Neagră Grana Padano Delaco D’Exceptie
 • Opus Fabula – Feteasca NeagraGrand Blue Delaco  

Cele 8 vinuri au fost din game diferite și anume:

 • Gramofon
 • Meatology
 • Virtuoz
 • Sonorum
 • Opus Fabula.

Despre cramă și despre fiecare vin ne-a vorbit Sabina Stroe-Bibescu, reprezentantă a cramei.

Gramofon Wine Prosecco + Aperifrais Ile de France

Am început seara cu cu această combinație foarte revigorantă! Combinația de Gramofon Wine Prosecco cu Aperifrais Ile de France este reușită, întrucât aromele și gustul spumantului și a brânzei se reunesc pentru a crea o simfonie a gustului pe gust.

Gramofon Wine Prosecco, cu farmecul său efervescent și caracterul crocant, este o alegere minunată pentru a începe orice călătorie culinară. Acest vin spumant adaugă o notă de sărbătoare oricărei ocazii.

Aperifrais Ile de France este o brânză delicioasă, moale, cu textură cremoasă și gust delicat. Toate acestea fac o brânză versatilă care se asortează minunat cu o gamă largă de vinuri.

Această asociere este perfectă pentru o după-amiază relaxată cu prietenii sau ca aperitiv elegant în timpul unei întâlniri festive. De asemenea, este un început excelent înainte de a trece la mâncăruri mai consistente sau un mod încântător de a încheia o masă cu o notă ușoară și răcoritoare.

Meatology Alb Feteasca Regala + Brie Ile de France

Gramofon Wine Meatology Alb – Feteasca Regala este un vin alb care prezintă rafinamentul strugurilor din soiul Feteasca Regala, un soi autohton românesc care ocupă un loc special în patrimoniul vinificator al țării. Acest vin ademenește cu aromele sale cu note florale și o notă de citrice.

Brie Ile de France este o brânză clasică franțuzească care nu are nevoie de prezentare. Cunoscută pentru textura sa somptuoasă, catifelată și aroma bogată, de unt, Brie este un adevărat răsfăț pentru pasionații de brânzeturi.

Combinația dintre Feteasca Regala de la Gramofon și Brie Ile de France creează o interacțiune armonioasă de arome și texturi pe gust. Fructele cu sâmburi și notele florale ale vinului completează calitățile cremoase și untoase ale Brie-ului, sporind experiența generală. Aciditatea revigorantă a vinului acționează ca un agent de curățare a gurii, pregătindu-vă papilele gustative pentru o altă gură delicioasă din brânza bogată și cremoasă.

Această asociere este ideală pentru o gamă largă de ocazii. Fie că găzduiești o întâlnire cu prietenii sau sărbătorești un moment special, Gramofon Wine Meatology Alb – Feteasca Regala și Brie Ile de France vor ridica fără îndoială experiența.

Gramofon Wine Chardonnay + Havarti Castello

Fuziunea armonioasă dintre vin și brânză creează o adevărată sărbătoare a aromelor care vor atrage papilele gustative ale oricărui pasionat de vin și brânzeturi.

Chardonnay-ul Gramofon Wine este o dovadă a devotamentului cramei de a crea vinuri excepționale. Acest vin alb oferă un buchet de arome primitoare, de la fructe coapte până la note subtile de vanilie.

Havarti Castello, originar din Danemarca, este o brânză cunoscută. Brânza este semi-moale, iar profilul său de aromă ușor acidulat este completat de o esență bogată, untoasă. Versatilitatea sa îi permite să fie savurat atât pe cont propriu, cât și în combinație cu o varietate de acompaniamente, făcându-l o alegere populară printre cunoscătorii de brânzeturi.

Asocierea Gramofon Wine Chardonnay cu Havarti Castello este o lovitură de maestru în alchimia culinară.

Meatology Rose Merlot + British Cheddar Delaco D’Exceptie

Am ajuns la primul rose al serii si la... combinația favorită! În ultima perioadă am început să fiu mai atrasă de vinurile rose. Asocierea Gramofon Wine Meatology Rose Merlot cu British Cheddar Delaco D’Exceptie este una elegantă, cu note de vivacitate care, cu siguranță, merită a fi încercată. Tradițional, la rose am ciocnit paharele. 🙂

Gramofon Wine Meatology Rose Merlot este un vin roze care emană eleganță și farmec. Fabricat cu struguri Merlot, acest vin, la nas, încântă prin note parfumate de fructe de pădure roșii și proaspete. La palat, dezvăluie un echilibru perfect de fructat și un final crocant, făcându-l un vin versatil și plăcut de răsfăț.

British Cheddar Delaco D’Exceptie este o brânză care exemplifică cele mai bune tradiții ale producției de brânzeturi britanice. Cunoscut pentru textura sa sfărâmicioasă, dar cremoasă, se mândrește cu un profil de aromă bogat și robust, care este atât de nucă, cât și ușor acidulat. Meșteșugul și grija care sunt implicate în producerea acestui cheddar îl fac o adevărată delicatesă care se distinge de semenii săi.

Asocierea Meatology Rose Merlot cu British Cheddar echilibrează perfect notelele de fructe de pădure roșii ale rosé-ului și gustul untos al cheddarului.

Această pereche este ideală pentru o varietate de ocazii, de la întâlniri ocazionale cu prietenii, seri de vară împreună cu cea mai bună prietenă, până la evenimente. Fie că este savurat ca aperitiv înainte de masă sau ca un răsfăț de lux singur, Meatology Rose Merlot și British Cheddar Delaco D’Exceptie promit să impresioneze.

Pentru cea mai bună experiență, serviți vinul ușor rece pentru a-și îmbunătăți caracteristicile de fructificare. Lăsați cheddarul să ajungă la temperatura camerei înainte de servire, deoarece acest lucru îi permite să valorifice întreaga gamă de arome.

Gramofon Wine Rose Feteasca Neagra + Cascaval Sofia

După cum am menționat anterior, am început să iubesc mai mult vinurile rose, drept fapt, la extragere, eu am votat pentru această combinație și am câștigat. La degustare am avut și invitați polonezi, iar biletul cu numele meu a fost extras chiar de unul dintre ei. Cred că dumnealui mi-a purtat noroc și, evident, a făcut alegerea corectă când a extras biletul 🙂 Apropo, nu e secret că studiez limba poloneză de mai mult de un an, iar la centru se organizează evenimente cu invitați polonezi.

Asocierea dintre Gramofon Wine Rose Feteasca Neagra si cașcaval Sofia reunește romantismul vinificației românești și moștenirea bogată a brânzei bulgare, rezultând o asociere cu aromă îndrăzneață și memorabilă, care captivează simțurile.

Nuanța sa frumoasă de roz este un răsfăț vizual care este depășit doar de aromele sale încântătoare de fructe de pădure roșii, note florale și o notă de condimente. La palat, prezintă un echilibru delicat de dulceață fructată și aciditate răcoritoare, culminând cu o simfonie armonioasă de arome.

Cașcavalul Sofia are o textură semi-tare, dar fermă și oferă un profil de aromă fină de nucă. Netezimea gustului o fac o brânză versatilă care se asortează minunat cu o varietate de vinuri.

Asocierea dintre vin și brânză este echilibrată și reușită, întrucât gusturile și aromele nu se suprapun, dar, dimpotrivă, creează o simbioză.

Virtuoz Roșu Merlot + Emmentaler Delaco

Virtuoz Roșu Merlot este un vin roșu care prezintă alura corpolentă a strugurilor Merlot, realizat cu experiență de vinificatorii de la Gramofon. Nuanța sa profundă de rubin și aromele captivante de fructe de pădure întunecate coapte, cireșe și o notă de condiment te atrag imediat. La gust, dezvăluie un profil rotunjit, cu taninuri catifelate.

Emmentaler Delaco este o adevărată întruchipare a măiestriei brânzei elvețiene, lăudându-se cu o moștenire care se întinde pe secole. Cunoscută pentru textura sa emblematică cu găuri și gustul de nuci, subtil dulce, consistența sa netedă și fermă o face o brânză versatilă.

Aromele de fructe negre ale vinului și notele de nuci ale brânzei, creează o experiență gustativă interesantă.

Sonorum Fetească Neagră Grana Padano Delaco D’Exceptie

Sonorum este un vin roșu care întruchipează alura strugurilorde Feteasca Neagră. Nuanța sa profundă de granat și aromele îmbietoare de fructe de pădure întunecate, prune și note de condimente atrag la fiecare învârtire a paharului. La palat, dezvăluie o textură catifelată și o armonie perfectă de bogăție fructată și taninuri blânde, rezultând un elixir cu adevărat seducător.

Grana Padano Delaco D’Exceptie este o brânză care simbolizează măiestria fabricării brânzeturilor italiene. Produsă în regiunile de nord ale Italiei, această brânză se remarcă printr-o textură granulară și un profil de aromă complex, caracterizat prin note de nuci, sărate, cu o dulceață subtilă. Consistența sa sfărâmicioasă și profunzimea gustului o fac o brânză perfectă pentru a acompania un vin.

Asocierea respectivă, o văd perfectă pentru seri romantice. Aș descrie-o în 3 cuvinte: misterioasă, elegantă și pasională. Gusturile se echilibrează, iar drept rezultat savurăm din plin atât din vin cât și din brânză.

Opus Fabula Feteasca Neagra + Grand Blue Delaco

Surpriza serii a fost: Opus Fabula – Feteasca Neagră cu Grand Blue Delaco. Opus Fabula Feteasca Neagra este un vin roșu care exemplifică finețea strugurilor Feteasca Neagra, îngrijiti cu atenție de vinificatori pricepuți. Nuanța sa roșie profundă și aromele atrăgătoare de fructe de pădure negre, prune și condimente subtile intrigă imediat simțurile. La gust, dezvăluie o textură catifelată și taninuri blânde.

Grand Blue Delaco este o brânză care prezintă meșteșugul tradițional al fabricării brânzeturilor daneze. Această brânză albastră se mândrește cu o textură cremoasă și un profil de aromă bogat.

Vinul puternic și cu caracter se asociază de minune cu brânza care și ea, la rândul său, are personalitate. Acest cuplu este unul rebel, dar echilibrat. Gusturile intense nu s-au suprapus, dar au jucat bine împreună valorificând reciproc potențialul fiecăruia.

Un ultim gând

A fost o seară frumoasă, iar gazda noastră a fost restaurantul cu specific italian C House Milano.

Pentru poze tind să-i mulțumesc lui Ion Mihaescu.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.