Recent, am avut plăcerea de a participa la o degustare de vinuri bihorene de la Crama Familia Darabont, asociate cu brânzeturi Delaco. Această experiență a fost o călătorie senzorială desăvârșită, unde am descoperit asocieri sublime între vinuri locale de înaltă calitate și brânzeturi internaționale. În continuare, voi povesti despre fiecare combinație de vin și brânză pe care am avut ocazia să o încerc.

Crama Familia Darabont – Scurt Istoric

Crama Familia Darabont este o afacere de familie cu o tradiție îndelungată în vinificație, situată în inima Bihorului. Crama este renumită pentru vinurile sale care reflectă terroir-ul unic al regiunii și măiestria viticultorilor.

Viile Familiei Darabont, care se întind pe puțin peste 40 de hectare, sunt împărțite în 18 parcele situate în comuna Biharia, județul Bihor, la doar câțiva kilometri de Oradea. Aceste plantații sunt tinere, majoritatea fiind înființate în anii 2016 și 2017.

Terroir-ul unic al acestei regiuni se manifestă pe deplin în calitatea strugurilor. Istoria, tradițiile și comorile moștenite de la strămoșii noștri se reflectă în vinurile produse aici, fiecare înghițitură dezvăluind complexitatea și misterul acestui pământ fertil.

Viile sunt situate la granița a trei localități, oferind o biodiversitate impresionantă. În fiecare zi, fazani, iepuri, căprioare și numeroase specii de păsări vizitează aceste parcele, contribuind la un ecosistem vibrant și sănătos.

Degustare Crama Familia Darabont și Delaco

Pentru degustare a fost pregătită o selecție de 6 vinuri deosebite de la Crama Familia Darabont care au fost asortate cu 6 brânzeturi pe cinste de la Delaco.

Luând în considerare modul corect de degustare a vinurilor, nu am uitat nici de hidratare care a fost asigurată de Dolce Vita.

1. Mezzin (vin spumos extra dry) + Aperifrais Ile de France

Prima combinație a serii a fost între vinul spumos Mezzin și brânza Aperifrais Ile de France. Mezzin, un vin spumos extra dry, a surprins cu efervescența sa vibrantă și aromele subtile de citrice și mere verzi. Asocierea cu Aperifrais, o brânză proaspătă și cremoasă, a fost perfectă, echilibrând aciditatea vinului.

2. Darabont Fetească Regală (alb sec) + Camembert Ile de France

Următoarea pereche a fost Feteasca Regală, un vin alb sec, și brânza Camembert Ile de France. Atât vinul cât și brânza m-au plăcut, dar separat.. Feteasca Regală, cu notele sale florale și gustul proaspăt de mere și pere, s-a combinat armonios cu prima brânză.

Oricât de mult aș iubi Camembert-ul, acesta având un gust și aroma specifică, l-aș asocia cu un vin puțin mai puternic.

3. URME Cuvee Alb (alb sec, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă) + Havarti Castello

Am continuat cu URME Cuvee Alb, un blend de Chardonnay, Sauvignon Blanc și Fetească Albă, acompaniat de Havarti Castello. Acest cuvée a oferit o complexitate interesantă de arome tropicale și citrice, completate de o mineralitate fină. Havarti, o brânză semi-tare și ușor dulceagă, a subliniat notele fructate ale vinului, creând o experiență gustativă bine echilibrată.

4. Fleurt (rose sec, Burgund Mare, Feteasca Neagra) + British Cheddar Delaco D’Exceptie

Fleurt, un rose sec obținut din Burgund Mare și Fetească Neagră, s-a dovedit a fi un companion excelent pentru British Cheddar Delaco D’Exceptie. Vinul a adus arome de fructe roșii proaspete și o aciditate plăcută, care s-au potrivit de minune cu textura fermă și gustul intens al cheddar-ului. O asociere vibrantă și plină de caracter.

5. URME Cuvee Rosu (rosu sec, Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon) + Cascaval Sofia Delaco

URME Cuvee Roșu, un amestec complex de Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, a fost servit alături de Cașcaval Sofia Delaco. Vinul, cu taninuri bine integrate și arome de fructe negre și condimente, a fost complementat de gustul dulceag și textura mătăsoasă a cașcavalului. Această combinație a evidențiat profunzimea și eleganța vinului.

6. Projekt M (rosu sec, Merlot) + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Dintre toate combinațiile savurate la degustare, asocierea dintre vinul Projekt M și brânza Grana Padano Delaco D’Exceptie mi-a captivat cu adevărat simțurile. Haideți să descoperim împreună ce face ca această pereche să fie atât de specială.

Projekt M este un Merlot roșu sec care impresionează prin profunzimea și complexitatea sa aromatică. La prima vedere, vinul se prezintă cu o culoare rubinie intensă, strălucind în pahar. Nasul este întâmpinat de arome bogate de prune uscate, fructe de pădure coapte și note subtile de ciocolată neagră și vanilie, rezultatul maturării în butoaie de stejar.

La gust, Projekt M se dezvăluie plin și catifelat, cu taninuri bine integrate și o structură echilibrată. Aromele de fructe negre sunt completate de accente de condimente și o notă fină de tutun, oferind o experiență gustativă profundă și memorabilă. Finalul este lung și elegant, lăsând o impresie durabilă pe palat.

nuanțele subtile.

Grana Padano Delaco D’Exceptie este o brânză tare, maturată, care impresionează prin textura sa granulată și aroma intensă. Fabricată din lapte de vacă, această brânză se distinge prin gustul său complex, ușor picant și ușor sărat, cu note de nuci și fân.

Textura sa fermă și cu „cristale” adaugă o nota deosebită, iar maturarea îndelungată conferă brânzei un profil aromatic profund și nuanțat. Este o brânză care cere să fie savurată încet, pentru a o savura deplin.

Această combinație a devenit preferata mea datorită echilibrului perfect și profunzimii gustative pe care le oferă.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.