Despre Crama Dradara am aflat în 2022, odată cu lansarea meniului de toamnă la Restaurantul Olive din Craiova. Atunci am descoperit Orange Wine care mi-a stârnit interes asupra acestor tipuri de vin și cramei. De asemenea, am avut marea surpriză de a regăsi Crama Dradara și la Wine Tonic Festival, unde, desigur, nu am ezitat să încerc din vinurile cramei.

Crama Dradara: Istoric și Terroir

Crama Dradara a fost înființată în 2015 și își are sediul în satul Mocrea, din Podgoria Miniș-Maderat, județul Arad. Pe cele 36 de hectare ale sale, sunt cultivate diverse soiuri de struguri. Beneficiind de un sol vulcanic, rezultat dintr-un vulcan stins din Banat, acest sol oferă strugurilor trăsături distincte care se regăsesc în vinurile cramei. Soiurile cultivate de Crama Dradara sunt:

  • Fetească Regală;
  • Sauvignon Blanc;
  • Muscat Ottonel;
  • Merlot;
  • Palava;
  • Cabernet Sauvignon;
  • Fetească Neagră.

Crama Dradara este o afacere de familie, creată din dragostea pentru vinuri bune și autentice, condusă de Adrian Alexa. Numele cramei este format din inițialele copiilor lui, Dragoș, Daria și Rareș, iar echipa este completată de oenologul talentat Cosmin Reaboi.

Ceea ce m-a impresionat cu adevărat la Crama Dradara este rigoarea și atenția deosebită acordată calității vinurilor. Vinurile care nu se ridică la standardele ridicate ale cramei nu sunt vândute sub brand-ul Dradara, dar sunt transformate în cupaje vândute în vrac. Doar vinurile de cea mai înaltă calitate ajung în magazine și restaurante.

Crama Dradara + Delaco

Am aflat toate aceste detalii interesante în cadrul unei degustări conduse de Daniel Popescu, reprezentant al cramei. Degustarea a fost una deosebită, deoarece am avut ocazia să descopăr și un soi nou, de care nici nu auzisem.

La degustare am avut parte de o selecție impresionantă de vinuri, asortate cu brânzeturi pe cinste:

  1. Feteasca Regala 2022 + Aperifrais Ile de France
  2. Mustoasa de Maderat 2022 + Havarti Castello
  3. Sauvignon Blanc 2022 + Chevre Ile de France
  4. Orange Wine 2022 + British Cheddar Delaco D’Exceptie
  5. Cupaj Roșu Conac (70% Feteasca Neagra 15% Merlot 15% Cabernet Sauvignon) + Cascaval Sofia Delaco
  6. Cupaj Roșu  Premium(50% Merlot 50% Cabernet Sauvignon) + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Vinuri Crama Dradara + Brânzeturi Delaco

Crama Dradara Feteasca Regala 2022 + Aperifrais Ile de France

O Fetească Regală din 2022 a făcut debutul în acea seară. A fost un vin perfect pentru început – un vin alb sec, cu o alcoolemie de 14% și arome îmbietoare. Un aspect interesant și chiar impresionant, este că din cele 5000 de sticle din acest vin, doar 1375 au reușit să ajungă pe piață. Astfel, ne dăm seama că se pune un accent mare pe calitatea vinurilor care ajung în pahare.

Culoarea sa albă și aromele florale predominante oferă o notă deosebită vinului. Am resimțit notele de salcâm și flori albe care adaugă vinului prospețime. Aciditatea este echilibrată, astfel avem un vin plăcut și revigorant.

Vinul a fost asociat cu Aperifrais Ile de France – o selecție de 20 de bucăți de brânză proaspătă cu textură cremoasă. Perfecte pentru petreceri spontane sau vizite neașteptate, aceste gustări delicioase și sănătoase pot fi servite rapid, oferind o prezentare atrăgătoare.

Prospețimea vinului s-a armonizat perfect cu diversitatea aromelor oferite de Aperifrais. O experiență de neuitat, ce merită repetată!

Crama Dradara Mustoasa de Maderat 2022 + Havarti Castello

În continuare am avut parte de o revelație, am aflat despre un soi de care nu știam și, desigur, am și gustat să văd cum e. Următorul vin, tot alb, a fost o Mustoasă de Măderat din 2022.

Mustoasa de Măderat este un soi autohton, dar rar cultivat în alte zone. Vinul a fost maturat 8 luni în butoaie de stejar, ceea ce l-a făcut și mai deosebit.

Are o culoare galbenă intensă și aroma pe măsură. Aromele de fructe coapte și corcodușe te duc cu gândul la serile frumoase de primăvară și vară. Vinul este corpolent, iar aciditatea este echilibrată, cu toate acestea, este puțin mai mare decât la primul vin. Postgustul este lung, astfel vei putea savura și mai mult fiecare picătură, prelungind plăcerea degustării.

Vinul a fost acompaniat de Havarti – o brânză daneză, aromată și cu un guns intens. Cuplul dintre acest vin și brânză a fost unul armonios, ambele gusturi jucând bine împreună, fără a prevala unul pe celălalt.

Crama Dradara Sauvignon Blanc 2022 + Chevre Ile de France

Și… am ajuns la ultimul vin alb din acea seară – Sauvignon Blanc din 2022.

Sauvignon Blanc este un soi apreciat de mulți oameni pentru prospețimea și versatilitatea sa. Vinul are o culoare galbenă deschisă și arome florale sau mai puțin… La capitolul arome, oamenii se împart în două tabere: cei care simt note de soc și cei care sesizează arome mai ciudate, asemănătoare cu litiera de pisică. Nu vă speriați si nu vă lăsați intimidați de această comparație aparent neplăcută! Pe lângă cele sus menționate, Sauvignon Blanc-ul oferă și note clasice de fructe tropicale și citrice, ce completează tabloul gustativ cu prospețime și savoare.

Vinul are o aciditatea vibrantă care îl face ideal pentru diverse preparate culinare. Acest vin a fost asortat cu o brânză nouă pe la degustări. Chevre este o brânză proaspătă de capră, fin condimentată și ușor sărată, cu o textură bogată ce adaugă profunzime preparatelor culinare. Aroma sa fantastică completează perfect diverse combinații culinare, fiind ideală pentru prepararea sosurilor cu ierburi și condimente, topită peste carne la grătar sau pe pește, adăugată în salate sau folosită în omlete delicioase. Alături de un vin potrivit, Chevre se topește în gură, oferind o experiență culinară remarcabilă. Această brânză moale, obținută din lapte de capră pasteurizat, se distinge prin gustul său untos, ușor sărat și acidulat, și prin textura sa cremoasă, semimolată.

Crama Dradara Orange Wine 2022 + British Cheddar Delaco D’Excepție

Am ajuns la unul dintre vinurile mele preferate. Orange Wine am încercat pentru prima dată la Restaurant Olive și de atunci lista cu vinuri favorite s-a mărit. De asemenea, am avut ocazia să găsesc vinuri de la Crama Dradara la Wine Tonic Festival. Am fost foarte fericită când am văzut sticla de Orange Wine în acea seară.

Specialistii din domeniul vinului suspecteaza ca vinul portocaliu a fost savurat inca din anul 6000 i.Hr., pentru prima data in Georgia, tara europeana considerata ca locul de nastere al vinului asa cum il cunoastem noi, acum.

De-a lungul miilor de ani, interesul pentru vinul portocaliu a scazut constant, dar a fost repopularizat de vinificatorii italieni si sloveni, dupa ce au vizitat Georgia si au importat tehnologia QVEVRI, initial in regiunile transfrontaliere Friuli-Venezia Giulia si Dealurile Gorizia.

Vinurile albe fermentate cu pielite au fost obisnuite in Italia pana in anii 1950 si 1960, dar s-au demodat pe masura ce vinurile albe fresh „corecte” din punct de vedere tehnic au ajuns sa domine piata.

Termenul popular vin portocaliu/orange a fost atribuit de importatorul britanic de vin, David A. Harvey, in 2004. Vinul orange se produce in Slovenia, Croatia, Slovacia, Austria, Germania, Noua Zeelanda si California.

In Georgia, acest vin este cunoscut istoric sub numele de vin de chihlimbar (Karvisperi ghvino). Tot in Georgia, Ziua Nationala a Vinului Orange/Portocaliu este sarbatorita anual pe 6 octombrie. 

sursa: www.wine360.ro

Cred ca te întrebi ce este un orange wine, prin ce e diferit de alte vinuri. Orange Wine este făcut din struguri albi, dar după tehnologia de vinificare a strugurilor roșii, adică fermentat și macerat în contact cu tescovină. Astfel, este obținut un vin mai robust, cu o culoare încântătoare.

Orange Wine de la Dradara este realizat din struguri de soiul Palava – un soi destul de rar, specific pentru Cehia și Slovacia. Acesta este obtinut din vin alb cu macerație pe pielițe din soiul de strugure.

Cu alcoolemie de 13%, acest vin te ademenește prin culoarea să fermecătoare. Aroma te surpinde cu note de fructe exotice, cum ar fi mango sau ananas, dar, de asemenea, sunt si note florale subtile. Gustul fructata și aciditatea echilibrată, fac acest vin să fie unul proaspăt.

Frumosul și aromatul vin a fost cuplat cu british cheddar – o brânză din Marea Britanie, cu textură fermă și cu o tendință de topire în gură și o aromă asemănătoare alunei. În portofoliul Delaco, această brânză se remarcă prin caracteristici distincte: este o brânză tare, obținută din lapte de vacă pasteurizat, cu un gust specific și unturos, și o aromă subtilă de alune, cu o ușoară înțepătură.

Și dacă nu am avut rose, am ciocnit la Orange Wine, cheers!

Dradara Cupaj Roșu Conac + Cașcaval Sofia Delaco

Cu pași mici, am ajuns și la vinurile roșii. Aici am avut parte de un cupaj deosebit, format din: 70% Fetească Neagră, 15% Merlot și 15% Cabernet Sauvignon. Acest vin roșu sec este din 2020, iar Merlot-ulși Cabernet-ul din compoziția sa au fost baricate 18 luni.

Vinul are o culoare intensă, un roșu elegant, rubiniu. Cu o alcoolemie de 14,3%, acest vin este corpolent și are un caracter puternic. De asemenea, este foarte aromat și aici regăsim note de: prune, cireșe negre, cacao. Ulterior, mi-am dat seama că aroma vinului îmi aduce aminte de bomboanele Chișinău de Seară (prune uscate în ciocolată).

După cum am zis anterior, vinul este unul puternic, dar, în același timp, este catifelat. Cupajul dintre aceste trei soiuri este unul impresionant, cu structură, profunzime și un postgust lung.

Vinul a fost asortat cu cașcavalul Sofia – un cașcaval care are o textură fermă și semitare, iar gustul este ușor sărat, cu o aromă fină de lapte. Este un cașcaval versatil care poate fi folosit la diverse mâncăruri și poate fi asortat cu diverse vinuri, dar mai puțin cu acesta… Cașcavalul și vinul nu au creat cel mai reușit cuplu, vinul fiind puternic și dominând cașcavalul.

Dradara Cupaj Roșu Premium + Grana Padano Delaco D’Excepție

Am ajuns la ultimul vin al serii și la vedeta serii – Dradara Cupaj Roșu Premium.

A fost din nou un vin roșu sec, un cupaj format din Merlot + Cabernet Sauvignon, baricat 18 luni, o combinație care îmbină perfect caracteristicile unice ale acestor două soiuri nobile.

Ceea ce distinge acest vin este procesul său meticulos de îmbătrânire în baricuri timp de 18 luni. Această perioadă lungă de maturare în lemn conferă vinului profunzime, complexitate și finețe. Prin intermediul acestui proces, vinul își dezvoltă aromele și caracteristicile unice, capturând esența fiecărui soi și integrându-le armonios.

Vinul dezvăluie o paletă bogată de arome sofisticate. Notele de coacăze și cireșe negre se împletesc cu notele subtile de vanilie, ciocolată și mirodenii, oferind o experiență gustativă complexă și memorabilă. Cu o aciditate bine echilibrată și cu o alcoolemie de 14%, acest cupaj are un caracter puternic.

Alegerea vinul preferat a fost una dificilă, bătălia acerbă a avut loc între Orange Wine și acest cupaj, dar, în cele din urmă, a câstigat Dradara Cupaj Roșu Premium.

Vinul a fost împerecheat cu o brânză pe cinste – Grana Padano. Această brânză este obținută din lapte de vacă nepasteurizat și emană un gust fin, dulceag, cu o subtilă notă sărată. Aroma este delicată de alune și nuci, iar textura sa granulată și duritatea sa tare completează profilul său distinctiv, făcând-o versatilă într-o varietate de preparate culinare și conferind un gust autentic oricărei mese.

Cuplul vin-brânză a jucat într-o simbioză de gusturi și arome care te surprind la fiecare înghițitură. Vin baricat și brânză maturată – două elemente puternice care se completează de minune.

Un ultim gând

Gazda evenimentului a fost C House Milano, un restaurant primitor cu mâncare delicioasă și un design plăcut ochiului. La final, las și o poză cu mâncarea care a fost foarte gustoasă.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.