Crama Aramic a deschis șirul degustărilor din anul 2024. Cu această cramă am făcut cunoștință în noiembrie când am vizitat Timișoara. Am avut parte de o degustare de vinuri și aperitive, în timp ce domnul Adam Crăciunescu a vorbit cu drag despre fiecare vin în parte.

Cum a fost la Crama Aramic și ce vinuri am încercat, vei afla în acest articol.

Crama Aramic – Degustare la Craiova

Pentru acest eveniment, Adam Crăciunescu ne-a onorat cu prezența sa. Dumnealui a povestit despre cramă și a descris fiecare vin, iar Daniel Botea, degustator autorizat de brânzeturi, a vorbit despre brânzeturile alese și principiile asocierii cu vinurile.

Adam Crăciunescu vorbindu-ne despre vinurile de la Crama Aramic
Adam Crăciunescu vorbindu-ne despre vinurile de la Crama Aramic

Am avut parte de 5 cupluri vin + brânză care au fost alese cu grijă pentru a se potrivi între ele și pentru a evidenția aromele și caracteristicile fiecărui produs. Iată combinațiile pe care le-am încercat:

  1. Feteasca Alba  + Aperifrais Ile de France,           
  2. Sauvignon Blanc Piatra Soarelui + Havarti Castello   
  3. Rosé + British Cheddar Delaco D’Exceptie                       
  4. Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco         
  5. Feteasca Neagra Barique + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Degustare vinuri Crama Aramic și Brânzeturi Delaco
Degustare vinuri Crama Aramic și Brânzeturi Delaco

Vinuri de la Crama Aramic și Brânzeturi Delaco

Lista vinurilor Aramic și brânzeturile Delaco
Lista vinurilor Aramic și brânzeturile Delaco

Fetească Albă + Aperifrais Ile de France

Am început seara cu o surpriză și anume am am încercat Feteasca Albă din 2022 și din 2023. Vinul îmbuteliat în 2022 a fost prezent și la degustarea desfășurată în cramă, iar cel din 2023, în varianta neîmbuteliată, nefiltrată și etichetată artizanal, a fost elementul surpriză. A fost o experiență interesantă să compari vinurile și să simți diferențele de arome.

Ambele vinuri s-au potrivit bine cu Aperifrais Ile de France, o brânză cremoasă și ușoară, cu gust delicat de lapte și smântână.

Sauvignon Blanc Piatra Soarelui + Havarti Castello

Sauvignon Blanc Piatra Soarelui este un vin alb sec deosebit prin două detalii esențiale:

  • Normarea viței de vie, ceea ce înseamnă că se preferă calitatea în detrimentul cantității, limitând numărul de ciorchini de struguri pe viță.
  • În timpul procesului de macerare-fermentare, boabele de struguri sfărâmate au fost menținute în contact cu pielița pentru o perioadă de 24 de ore.

Rezultatul este un vin remarcabil, cu 13,5% alcool și plin de gust, păstrând încă aroma florilor uscate de soc, dar adăugând o notă suplimentară de savoare. Acesta s-a potrivit perfect cu brânza daneză Havarti, maturată cu grijă timp de un an.

Rosé + British Cheddar Delaco D’Exceptie – Cuplul favorit

Momentul în care Rose-ul a întâlnit British Cheddar Delaco D’Exceptie a fost cu adevărat un capitol delicios al acestei experiențe de degustare. Rose-ul obținut din soiul de struguri Pinot Noir a prezentat o culoare strălucitoare și un buchet aromat bogat, dominat de notele de fragi și căpșuni.

Postgustul a dezvăluit note de zmeură și un buchet ușor floral de petale de trandafir. Gustul său fin și echilibrat a creat un fundal perfect pentru așteptata întâlnire cu British Cheddar Delaco D’Excepție – o brânză tare, cu textură fermă și gust untos. Ceea ce face această brânză remarcabilă este gustul său specific și aroma de alune.

Datorită maturării, această brânză oferă un gust autentic, iar versatilitatea fac din British Cheddar Delaco D’Exceptie un companion ideal în experiențele de degustare.

Brânza untoasă s-a topit delicat în gura mea, completând aromele vibrante ale vinului. Aceasta a contrabalansat frumos fructuozitatea vinului, creând o simfonie echilibrată de gusturi. Acest cuplu vin+brânză mi se pare perfect pentru o întâlnire cu prietenii sau familia.

Fetească Neagră + Cașcaval Sofia Delaco

Am ajuns la vinuri roșii. Debutul a fost făcut de o Fetească Neagră (2022) – un vin roșu sec, elegant, cu arome de fructe negre și pomușoare. Vinul a fost asortat cu cașcavalul Sofia Delaco, o brânză semi-tare, cu gust ușor sărat și aromă fină de lapte.

Vinul și cașcavalul au interacționat într-un dans armonios, unde notele de fructe roșii din vin au găsit complementaritate în gustul brânzei.

Fetească Neagră Barique + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Feteasca Neagră Reserve este un vin roșu sec, maturat timp de 12 luni în butoaie de stejar care ulterior te răsfață cu arome complexe de fructe uscate, cireșe amare și gust intens.

Vinu a fost cuplat cu Grana Padano Delaco D’Excepție, o brânză tare, cu textură granulată și gust dulce-sărat, dar fin.

Gustul generos al vinului s-a împletit cu savoarea pronunțată a brânzei Grana Padano, creând un spectacol olfactiv.

Un ultim gând

Am fost încântată de această experiență de degustare și am apreciat profesionalismul lui Adam Crăciunescu, care ne-a împărtășit din secretele și poveștile cramei sale.

Gazda evenimentului a fost restaurantul cu specific italian C House Milano.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.