Familiarizarea mea cu vinurile românești continuă și, recent, am avut ocazia să cunosc o cramă nouă. Una care ne propune vinuri bune și are o poveste interesantă în spatele său. Vinuri oltenești cu influențe franțuzești, sună intrigant, nu-i așa? Eroina articolului de astăzi este – Catleya. Evenimentul a fost organizat de Asociația Bloggerilor Olteni în parteneriat cu dictionarculinar.ro.

Crama Catleya – scurt istoric

Despre cramă și vinuri ne-a vorbit Anne Cecile Roussel, managing director la Domeniul Catleya.

Anne Cecile Roussel

Domeniul Catleya este amplasat în Corcova, mic sat situat în regiunea Oltenia din România și este deținut de doi francezi care au fost cuceriți de această zonă. Anne Cecile Roussel ne-a dezvăluit că a fost studentă în Târgu Mureș, iar soțul ei, Laurent Pfeffer a fost student în Târgu Bujor. El s-a îndrăgostit de viticultura din România și a lucrat 11 ani ca inginer la Corcova. În 2007 a decis să se stabilească aici și a fondat domeniul Catleya.

Cred că te întrebi de unde vine frumosul nume Catleya. Anne ne-a povestit că numele este inspirat din capodopera În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust. În acest roman orhideea Catleya este simbolul iubirii.

Catleya are 14.5 hectare de vie, dintre care doar 2 sunt destinate vinului alb: Feteasca Albă și Feteasca Regală. Restul sunt dedicate soiurilor roșii: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah și Feteasca Neagră.

Vin Catleya și brânză Delaco

Am degustat două vinuri din gama Freamăt și două vinuri din gama Perfect Simplu. Vinurile au fost asociate cu brânzeturi Delaco. Mai jos vei găsi detalii despre asocieri.

Vin Catleya + Brânză Delaco

Catleya Freamăt Alb 2021 (Fetească Albă și Fetească Regală) + Aperifrais Ile de France

Am început seara cu Freamăt Alb 2021 – este un cupaj de Fetească Albă (60%) și Fetească Regală (40%). Vinul are o nuanță galbenă pală și strălucitoare, iar aroma sa este proaspătă și fructată, se simt note de piersică. Are o aciditate echilibrată și un gust care evocă nectarine.

Vinul a fost asociat cu Aperifrais – Ile de France, care este o brânză cu textură cremoasă și condimente franțuzești. S-au asociat bine, armonios fără ca vinul să domine brânza sau invers.

Freamăt Roșu 2019 (Merlot, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc) + Emmentaler Delaco – asocierea favorită

În continuare am avut parte tot de Freamăt, doar că roșu. Freamăt Roșu 2019 este un cupaj de Merlot (50%), Cabernet sauvignon (27%) şi Cabernet Franc (23%). Acest vin de culoare rubinie m-a cucerit atât prin arome cât și prin gust. Este un vin fructat și complex. Aromele de fructe domină, cum ar fi zmeura sau coacăze. Textura este fină, cu taninuri echilibrate, dar, totodată, acest vin este unul puternic. Are un gust bogat de cireșe amare, prune uscate și coacăze negre.

Vinul a fost asociat cu brânza Emmentaller Delaco – o brânză tare din lapte de vacă pasteurizat. Are o aromă fructată, cu nuanțe de nuci. Gustul acesteia este dulceag, puțin acid. Originară din valea Emmental din Elveția, această brânză se obține amestecând în proporție de 1/1 brânză cu găurile :). A fost o glumiță. Emmentaler este considerată unul din felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură.

Freamăt Roșu și Emmentaler Delaco mi-au cucerit papilele gustative! Gustul fructat al vinului s-a asociat bine cu gustul dulceag și puțin acid al brânzei. Simbioza dintre gusturi oferă și emoție. Eu una am simțit putere și încredere în sine.

Savurând din Freamăt

Catleya Perfect Simplu Cabernet Franc 2019 + Havarti Castello

Acum am ajuns la cealaltă gamă de vinuri: Perfect Simplu. Catleya Perfect Simplu Cabernet Franc 2019 este realizat din struguri Cabernet Franc, un soi care este mai puțin cultivat de cramele din România. și are Are o culoare roșu-violet, un corp rotund cu taninuri echilibrate, specifice soiului, completate și rotunjite de timpul petrecut în baricuri. Vinul este foarte aromat, astfel aromele variază de la cireșe și coacăze negre, până la cele picante de piper mentolat și capsicum.

Vinul a fost asociat cu brânza Havarti – o brânză daneză aromată și cremoasă, obtinută din lapte de vacă și maturată timp de 2-3 luni minimum.

S-au înțeles bine, mai ales că ambele sunt maturate. Vinul are un gust delicat, iar brânza are un gust untos și puțin dulceag.

Perfect Simplu Syrah 2018 + Grand Blue Delaco

Am încheiat seara cu Perfect Simplu Syrah 2018 – un vin realizat din struguri Syrah. Are o culoare fascinantă care dă spre violet. Vinul are corp rotund cu taninuri echilibrate. La cest vin se simt note de fructe roșii, cimbru proaspăt, iar pe final apare senzația de ciocolată și condimente dulci, datorată maturării vinului în butoaie de stejar.

Vinul a fost asociat cu Grand Blue Delaco – o brânză cu un gust intens si o textură cremoasă. Este o brânză cu mucegai albastru Penicillium roqueforti, cu un interior cremos, grație combinației de lapte de vacă și smântână.

Asocierea a fost reușită, dar, totuși, cel mai mult mi-a plăcut al doilea cuplu al serii.

Un ultim gând

Drept gazdă a fost restaurantul C House Milano care are un interior frumos și un meniu variat. Nu este prima dată când vin aici și, de fiecare dată, mâncarea a fost delicioasă. Îți las o poză să îți fac poftă. :))

Pollo ala Griglia

Și da… a fost o seară minunată cu vinuri și brânzeturi bune, savurate în companie de oameni interesanți.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.