Joi și vineri sunt zilele mele preferate. Ziua de vineri le place multor, căci vineri=ultima zi de muncă și… weekend. Acum te întrebi de ce joi? Prin ce această zi m-a cucerit? Răspunsul este simplu: joi au loc degustările (aici găsești articolul anterior) de vinuri și brânzeturi. Am ajuns și la a 47-a ediție, unde am savurat din vinurile de la Casa de Vinuri Cotnari în combinație cu brânzeturile Delaco. Gazda evenimentului a fost C House Milano.
Scurt istoric despre Casa de Vinuri Cotnari
Despre cramă ne-a povestit Mădălina Constantin (Croitoru), reprezentant Casa de Vinuri Cotnari.
Casa de Vinuri Cotnari își are rădăcinile în vechi timpuri românești, pe când soiurile autohtone făceau rumoare în rândurile domnitorilor. Emblema Casei de Vinuri Cotnari surprinde Castelul Vlădoianu, construit în anul 1901 de către boierul Vlădoianu, fost guvernator BNR și distins viticultor, ca fiind pură inspirație în povestea vinului.
Suprafața exploatată de către Casa de Vinuri Cotnari este compusă din:
- Fetească Neagră – 100 ha
- Busuioacă – 75 ha
- Tămâioasă Românească – 75 ha
- Grasă de Cotnari – 50 ha
- Fetească Albă – 50 ha
Plantațiile Casei de Vinuri Cotnari au fost înființate cu tehnologie de ultimă generație, urmărindu-se o densitate mică a plantelor (3646 plante la hectar), o distanță mare între rânduri, (3 m) ce permite o circulare eficientă a aerului și efectuarea lucrărilor cu utilaje moderne. Lucrările viticole se execută astfel încât cantitatea de struguri recoltată pe hectar să nu depășească 6 tone (Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Busuioacă), respectiv 5 tone (Fetească Neagră), cu o acumulare de minim 230 grame zahăr.
Gama NAIV de la Casa de Vinuri Cotnari
Selecția NAIV este cel mai nou proiect dedicat sistemului gastronomic și presupune asocierea vinului cu arta naivă. Te întrebi ce este arta naivă?
Artă naivă este denumirea fenomenului care descrie apariția la sfârșitul secolului al XIX-lea și continuând în secolul al XX-lea a unor creații care aparțineau oamenilor care nu au frecventat școli de artă, ci au ajuns să-și constituie, pe cont propriu, atât viziunea, cât și mijloacele de exprimare plastică.
Altfe-zis, arta naivă este arta care presupune pictura ieșită din tipare și făcută după cum simți. Realitatea este simplificată, dar îmbogățită cu o atmosferă luminoasă și culori plăcute.
Gama NAIV este formată din vinuri realizate din soiuri de struguri românești care accentuează valoarea oenologiei tradiționale românești.
Etichetele te duc cu gândul la autenticul românesc, dar cu distanțare de tradiționalism. Sunt epice, cu nuanțe fantastice și de umor. Nu au un mesaj standard, fiecare își creează propria poveste când savurează vinul.
Casa de Vinuri Cotnari + Delaco
Tradițional vinurile au fost asortate cu brânzeturi Delaco. Combinațiile serii au fost următoarele:
- Naiv Busuioaca de Bohotin + British Cheddar Delaco D’Exceptie
- Naiv Tamaioasa Romaneasca + Emmentaler Delaco
- Naiv Grasa de Cotnari + Havarti
- Naiv Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Naiv Busuioaca de Bohotin + British Cheddar Delaco D’Exceptie
Debutul serii a fost făcut de un vin rose sec – Naiv Busuioaca de Bohotin. Acesta te cucerește de la prima întâlnire prin culoarea roz, trandafirie și aroma de căpșune și fructe de pădure. Gustul este fructat și plăcut. Vinul a fost combinat cu brânza Cheddar care este cea mai cunoscută brânză din Marea Britanie, fiind produsă prima dată în secolul al XVI-lea. E o brânză tare, dar fărâmicioasă cu tendință de topire în gură. Are un gust specific, untos, cu toate acestea, a fost perfectă pentru primul vin.
Naiv Tamaioasa Romaneasca + Emmentaler Delaco
În continuare am avut parte de un vin alb sec – Naiv Tamaioasa Romaneasca. Vinul are o culoare galben pai și aromă de struguri copți și tonuri de busuioc uscat. Gustul are note de pere și accente subtile de grapefruit. Acest vin a fost asociat cu brânză Emmentaler care este considerată unul din felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură. Textura este fermă, cu găuri mari, iar gustul este dulceag. Eu nu fac parte din categoria oamenilor care preferă acest tip de brânză, dar gustul acesteia a fost echilibrat de vin.
Naiv Grasa de Cotnari + Havarti
Am ajuns la combinația serii care mi-a cucerit papilele gustative. Acum vorbesc despre Naiv Grasa de Cotnari și brânza Havarti.
Naiv Grasa De Cotnari este un vin alb sec baricat 3 luni care are o aroma cuceritoare de caise uscate cu note ușoare de stafide. Gustul este plin și dominat de miezul de nucă și de dulceața stafidelor, cu o delicată notă de migdale dulci. Vinul a fost combinat cu brânza Havarti – o brânză daneză, aromată și cremoasă, maturată minimum timp de 2-3 luni. Textura este semi-moale, iar gustul este untos, ușor acid. Gustul vinului și cel al brânzei creează o simbioză și îți răsfață papilele gustative. Vinul aromat și cu un gust plin s-a combinat perfect cu brânza care un gust mai „cuminte”.
De asemenea, acest vin ar merge bine cu pui, preparate din pește sau paste. În acea seară mi-am luat paste cu somon care au fost delicioase, iar asocierea lor cu Grasa de Cotnari este reușită și, cu certitudine, o voi repeta. (mi se lasă gura apă când îmi aduc aminte :))
Naiv Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Seara a fost închisă de Naiv Feteasca Neagra în asociere cu Grana Padano Delaco D’Exceptie. Acest vin a fost baricat 16 luni și oferă note de prune uscate ușor afumate, cireșe negre și coacăze negre. Are o aromă de ciocolată și condimente ca scorțișoara și ienibahar. La gust lasă o senzație de fructuozitate. Vinul a fost asociat cu brânza Grana Padano care are un gust fin, dulceag și puțin sărat. Cuplul de vin și brânză este unul echilibrat, care dacă ar fi să îl clasez într-un top, l-aș plasa pe locul doi, după Grasa de Cotnari cu Havarti.
Un ultim gând
A fost seară minunată cu vinuri și brânzeturi pe cinste într-o locație frumoasă. Nu pot să nu atrag atenție la decorul de sărbători de la C House care creează o atmosferă deosebită și este perfect pentru poze.
0 comentarii