Sunt o iubitoare de cafea. Dimineața mă trezesc cu gândul de a bea cafea. Nicio zi din viața mea nu trece fără măcar 2 cești de cafea. Cu toate acestea, nu prea cunoșteam multe lucruri despre cafea. Mă concentram doar pe ideea de a-mi suplini bateriile cu energie și gata. Am stat să mă documentez și să înțeleg cum stau lucrurile. Am aflat și despre cafea de specialitate. Acum sunt cultă nu doar la capitolul „vinuri” (știi că sunt cu degustările de vin) ci și la „cafea”.

Tu știi care sunt tipurile de cafea și diferențele dintre ele? Sau ce este cafeaua de specialitate? Sau cum se bea corect cafeaua? Citind acest articol vei cunoaște multe despre cafea și vei afla despre așa-zisa cafea de specialitate.

Istoria cafelei

Înainte de anul 1000 î.Hr, membrii triburilor din Ethiopia au observat că au mai multă energie dacă mănâncă fructele arborelui de cafea.

1000 î.Hr – negustorii arabi aduc cafeaua pe tărâmul lor și încep să o cultive pentru prima oară în plantații.

1453 – cafeaua a fost adusă la Constantinopol. Acolo s-a deschis prima cafenea din lume. De asemenea, legea turceasca îi permitea femeii să divorțeze de soțul ei dacă acesta nu iși indeplinește obligația de a-i aduce rația zilnică de cafea.

1511 – Khair Beg, guvernatorul corupt din Mecca a încercat să interzică cafeaua. Acesta spunea că din cauza cafelei, poporul se împotrivește domniei lui. Sultanul considera cafeaua sacră și a poruncit uciderea guvernatorului.

1600 – cafeaua a ajuns în Italia. Atunci Papa Clementin al VIII-lea “botează” cafeaua ca băutură permisă creștinilor.

1645 – s-a deschis prima cafenea la Veneția.

1668 – cafeaua devine băutura preferată a americanilor.

1672 – se deschide prima cafenea la Paris.

1690 – olandezii devin primii transportatori și cultivatori comerciali ai cafelei.

1727 – Industria de cafea din Brazilia a început odată cu legătura extraconjugală dintre colonelul brazilian  Francisco de Melo Palheta și soția guvernatorului francez din Guiana. Pe atunci francezii păzeau foarte bine culturile pentru a preveni răspândirea lor în întreaga lume. Această doamnă i-a trimis colonelului un buchet de flori în care a ascuns câțiva lăstari de arbore de cafea.

1732 – Johann Sebastian Bach compune “Kaffee-Kantate” – odă închinată cafelei.

1901– în Italia este inventat primul aparat de espresso de către Luigi Bezzera.

1946 – Achilles Gaggia a perfecționat primul espressor. Astfel a apărut o băutură renumită și acum – Cappuccino.
Anii 2000 – industria de cafea ajunge pe locul doi la nivel mondial, după industria petrolieră, după importanța economică. Brazilia, Vietnam, Indonezia și Columbia reușesc să-și susțină economia din producerea și exportarea cafelei.

Tipuri de cafea

Cafeaua este o băutură obținută din boabe de cafea prăjite și măcinate. Boabele de cafea sunt semințele fructelor arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea.

Din ce este formată cireașa de cafea

În lume există câteva specii de arbore de cafea, însă două dintre ele sunt cele mai cultivate la nivel mondial. Este vorba despre Coffea arabica (cafeaua arabică) şi Coffea canephora (cafeaua Robusta).

Diferențele dintre Arabica și Robusta

Cafea de larg consum – ce este?

Cafeaua de larg consum este cafeaua din supermarket, nu contează unde a fost cultivată, când a fost
recoltată sau cum a fost prelucrată. Prețul ei fluctuează la fel ca la alte bunuri de larg consum
(aur sau petrol) și nu este influențat de calitate sau de gustul cafelei.

Cafea de specialitate – ce este?

La modul general, „cafeaua de specialitate” este un termen asociat cafelei de înaltă calitate ca rezultat al
efortului susținut de a face din calitate o prioritate principală. Nu este rezultatul efortului unei unei singure persoane în ciclul de viață al cafelei. Este în schimb rezultatul muncii tuturor celor
implicați în lanțul de producție, specialiști care lucrează în armonie și acordă o atenție deosebită
standardelor și excelenței, de la început până la sfârșit.

Lanțul de producție al cafelei de specialitate:

  • fermier;
  • cumpărătorul cafelei verzi (green buyer);
  • prăjitor;
  • barista;
  • consumator.

Cafea de specialitate – mai multe detalii

Termenul de “cafea de specialitate” care a fost detaliat și care a evoluat in timp, a fost folosit pentru prima dată de către Erna Knutsen într-un articol din revista “Tea & Coffee Trade Journal”, apărut în anul 1974.
Termenul de „Cafea de specialitate” a fost initial atribuit boabelor cu cel mai bun gust, specific microclimatelor geografice speciale în care au fost crescute.

Boabe verzi de cafea, înainte de prăjire

Pentru ca o cafea să fie considerată de specialitate, aceasta trebuie să respecte anumite reguli:

  • să fie cafea arabica cu minim 80/100 de puncte în urma unei evaluări;
  • să se poată face trasabilitatea acesteia până la nivel de fermă;
  • boabele să nu aibă niciun defect primar și maxim 5 secundare.

Evaluarea cafelei se face vizual și prin degustare în urma prăjirii. Evaluarea vizuală sau grading-ul se face pe 350 grame de cafea. La această etapă se verifică boabele au defecte. După cum am menționat anterior, acestea nu trebuie să aibă niciun defect primar, dar pot avea maxim 5 secundare.

Următoarea etapă este degustarea în urma prăjirii. Se face o asignare de scor (maxim 100 de puncte) ca medie dintre mai multe atribute (printre care aciditate, corp, aroma, gust, dulceață, retrogust).

Ultima etapă se numește “cupping, ceea ce înseamnă degustarea cafelei. Degustătorul analizează caracteristicile unei cafele, acordându-i un scor și determinând astfel dacă se înscrie în gradul specialitate, hotărând astfel cafelele care vor face parte din ofertă, și uneori stabilește notele de degustare finale.

Cafea de specialitate
Cafea de specialitate, gata pentru degustare

Am degustat cafea de specialitate

La invitația lui Cristi Nedelcu am ajuns la o degustare de cafea. Eram foarte entuziasmată. Voiam să devin mai cultă la capitolul cafea. Evenimentul propriu-zis a avut loc la Librăria Elena Farago din Craiova. Când am intrat, inițial mi-a atras atenție masa cu multe cești de cafea și niște boluri conținutul cărora nu era clar pentru mine.

La eveniment am avut experți ai cafelei: Gigi Corneanu – sales manager Muse Coffee și Ovidiu Șodolea – manager Muse Coffee. Cei doi au povestit despre drumul cafelei (de la consumator până la ceașcă), au explicat diferențele despre arabica și robusta și, nu în ultimul rând, au vorbit despre cafea de specialitate.

Cristi Nedelcu, Gigi Corneanu și Ovidiu Șodolea la Librăria Elena Farago

După ce am încercat-o, pot zice cu certitudine că oricare iubitor de cafea trebuie să o guste. Te întrebi unde o poți găsi? Îți zic eu :)) La Muse Coffee găsești cafea de specialitate.

Acum sigur că la următoarea ceașcă de cafea, le poți povesti prietenilor despre aceasta :))

Categorii: Blog

0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.