Joi este despre vinuri. Recent am fost la o degustare mai neobișnuită căci am avut parte de vinuri pelin, unele dintre ele le-am încercat în premieră. Am mai testat băuturi de acest gen, dar nu m-au impresionat, de aceea eram foarte curioasă să aflu dacă vinurile de la Vânju Mare vor ajunge în topul preferatelor. Tradițional, vinurile au fost asociate cu brânzeturi de la Delaco, iar drept gazdă a fost restaurantul cu specific italian C House Mialno.

Despre Crama Domeniile Vînju Mare

Despre cramă ne-a povestit Ion Gîrniță, proprietarul cramei Domeniile Vînju Mare.

Zona viticolă Vînju Mare Oreviţa face parte din regiunea viticolă Dealurile Munteniei şi Olteniei şi este situată în judeţul Mehedinţi.

Mult timp, zona a fost acoperită cu păduri de ulmi si nuci. Se pare că și denumirea localității își trage numele de la “ulm”, care în trecut se numea “vânj”. Astfel, solurile pe care este cultivată vița de vie în zonă sunt brun roșcate de pădure, lutoferuginoase sau calcaroase, constituite din pietrișuri aluvionare.

Prelucrarea primară se face cu utilaje din oțel inoxidabil și prese cu presiune controlată iar fermentarea se desfășoară în fermentatoare verticale și rotoare cu temperatura controlată, pentru toate tipurile de vinuri.

Zona este renumită pentru vinurile roșii care sunt de excepție, dar au și soiuri albe. Soiurile plantate:

  • Feteasca Neagră (18 ha);
  • Tămâioasa Românească (24 ha);
  • Cabernet Sauvignon (23 ha);
  • Merlot (17 ha);
  • Sauvignon Blanc (25 ha);
  • Chardonnay (12 ha);
  • Riesling Italian (9 ha);
  • Syrah (5 ha).

Anual produc peste 700.000 litri de vin și vând peste 300.000 sticle.

Cum a ajuns pelinul în vin

Pelinul este o plantă medicinală cunoscută de pe vremea dacilor datorită proprietății sale tonice. Este cel mai puternic remediu naturist cu efecte detoxifiante, tonice, carminative, stomahice, analgezice și  stimulatoare. Are multe uleiuri esențiale, astfel nu a ajuns întâmplător în vin. Pe timpuri, bătrânii puneau pelin în vin pentru a-l conserva. Acum pelinul este folosit pentru a crea vinuri cu adevărat deosebite. Pelinul este istorie, iar cei de la Vînju Mare o transpun în băuturi autentice.

Combinațiile serii

  1. Vin pelin alb, demisec  + Cascaval Sofia Delaco;
  2. Vin pelin rose, demisec + Emmentaler Delaco;
  3. Vin pelin alb, demidulce + Havarti Castello;
  4. Vin pelin rose, demidulce + British Cheddar Delaco D’Exceptie.

Toate combinațiile au fost interesante în felul său, dar preferata mea a fost combinația cu numărul 2.

Vin pelin rose demisec este obținut din Cabernet Sauvignon vinificat în rose. Culoarea este pală, plăcută ochiului, iar aroma sa este condimentată și se simte Măria Sa Pelinul. Acesta a fost un pic mai dulce decât primul vin, care a fost un alb demisec. A fost asociat cu brânza Emmentaler, care este o brânză untoasă, cu gust dulceag și aromă cu note de nucă. Cred că am mai scris anterior că nu sunt mare fană a acestui tip de brânză, dar, cu toate acestea, s-a potrivit bine cu vinul, gusturile și aromele s-au echilibrat între ele. Cred că această asociere este reușită, aroma de pelin jucând bine cu aroma fina de nuci. Recomand cu drag să încerci această combinație când vezi pe rafturile din magazine acest vin.

Traditional la rose facem o poză, iar acea seară nu a fost excepție. Aici ciocnim având în pahare acel vin care m-a cucerit.

Un ultim gând

Dacă nu ai mai încercat vin cu pelin, să știi că ar trebui să te grăbești să îl încerci căci nu știi ce pierzi. Eu am făcut-o în compania acestor oameni minunați.

Pentru poze tind să-i mulțumesc lui Ion Mihaiescu.


1 comentariu

12 ani de ASBO împreună cu Vînju Mare la Casa Universitarilor - Patrisia Lisovski · februarie 29, 2024 la 2:37 pm

[…] Ca și la orice aniversare, am avut parte de licori deosebite. La party au fost și reprezentanți ai cramei Vînju Mare, cramă ai cărei vinuri am mai avut ocazia să le savurez. Despre cramă și despre renumitul vin pelin, găsești în acest articol de la degustare. […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.