Întâmplarea a fost să fie că am ajuns și la a 46-a ediție a evenimentului Brânzeturi cum se Cuvin. De data aceasta, în rol principal am avut crama Domeniile Averești împreună cu brânzeturile Delaco. Evenimentul a fost găzduit de C House Milano, tot acolo a avut loc și degustarea anterioară.

Scurt istoric despre Domeniile Averești

Centrul Viticol Averești se află la marginea României, în nord-est, în mijlocul ținuturilor Podgoriei Huși.
Însemnări despre vinurile locale pot fi găsite în manuscrisele cronicarilor. În 1874 boierul Ștefan Negruzzi împreună cu talentul oenologului francez René Faure, au intuit că terroir-ul zonei este unul aparte. Astfel au început să integreze concepte și practici de viticultură modernă. Datorită francezului au „renăscute” soiuri vechi românești, Zghihara și Busuioaca. De asemenea, el a introdus soiuri franțuzești, cum ar fi Merlot, Cabernet sau Aligote.


*În fiecare an, o sticlă din primul vin obținut este îngropata în locul cel mai răcoros al pivniței, ofrandă adusă plantațiilor si celor ce au muncit aici de-a lungul vremii.

Ștefan Negruzzi a avut ambiția de a realiza vinuri românești excepționale. Acesta s-a gândit la toate până la cele mai mici detalii: a construit o cramă specială pentru a oferi microclimatul optim și a ales soiurile de struguri cele mai potente.

Din anul 2010, la Averești a început revigorarea viticulturii la standarde de excepție. Viile au fost replantate și s-a ajuns la peste 650 de hectare de viță nobilă. A fot construită o cramă ultramodernă și a fost formată o echipă de oenologi și viticultori experimentați.

Domeniile Averești au plantate soiuri variate de struguri:

  • pentru vinuri aromate: Busuioaca de Bohotin, Tămâioasa Românească si Muscat Ottonel
  • pentru vinuri albe: Zghihara, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Albă, Feteasca Regală, Aligote
  • pentru vinuri roșii: Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Merlot.

In prezent crama Domeniile Averești deține 650 ha de viță nobilă și una dintre cele mai mari plantații de Busuioaca de Bohotin din Romania (105 ha).

Domeniile Averești + Delaco

Tradițional vinurile au fost asortate cu brânzeturi Delaco. Combinațiile serii au fost următoarele:

  1. Nativus Rose Merlot sec + Camembert Ile de France
  2. Herb Busuioaca de Bohotin sec + Aperifrais Ile de France, Provence si Cote D’Azur,
  3. Herb Tamaioasa Romaneasca si Sauvignon Blanc demisec + Cheddar DeSenvis Delaco,
  4. Nativus Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco,
  5. Regal Cabernet Sauvignon + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.

Fiecare vin a fost bun în felul său, însă în acea seară am rămas profund îndrăgostită de combinația… 2.

Este un vin rose sec, creat din unul dintre cele mai aromate soiuri de viță de vie din România – Busuioaca de Bohotin. Are aromă de busuioc și accente de trandafir roz englezesc. Gustativ, aici se regăsește un echilibru dintre notele de trandafir si citrice (eu am simțit grapefruit). Acest echilibru accentuează prospețimea vinului. Dar asta nu e tot. la final, se simt note de fructe roșii dulci. Aciditatea vinului nu e mare, similară cu ceea ce avem în zonă.

Acest vin nemaipomenit de aromat și proaspăt a fost combinat cu o brânză care este și ea destul de aromată. Brânza avea multe condimente și mirodenii care se asociază perfect cu mirosul puternic de busuioc. Textura este moale, ceea ce dă bine cu aciditatea vinului, astfel brânza se topește în gură.

Un ultim gând


A fost seară pe cinste! Vinuri bune, brânză bună, mâncare bună și, nu în ultimul rând, oameni buni!

Dacă tot am zis de mâncare, trebuie să și arăt ce mi-am luat. Am savurat o salată Caesar care mi-a plăcut mult și, cu siguranță, voi mai lua așa ceva de la C House.

Am zis și de oameni buni, uite aici o poză de grup. :))


1 comentariu

Arta și Vinul - Patrisia Lisovski · decembrie 20, 2022 la 9:59 pm

[…] de ce joi? Prin ce această zi m-a cucerit? Răspunsul este simplu: joi au loc degustările (aici găsești articolul anterior) de vinuri și brânzeturi. Am ajuns și la a 47-a ediție, unde am […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.