După o zi grea de muncă, simți că nu mai ai chef de nimic. Mai mult de atât, nici putere nu ai… Să știi că un vin bun, savurat împreună cu oameni de calitate, îți va oferi a doua suflare. Și nu, nu exagerez, o zic chiar din experiență. Pentru mine ziua de joi a fost aglomerată și stresantă. Cu toate acestea, am ajuns la a 45-a ediție a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin. Evenimentul  a fost organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. De data aceasta, ne-am întâlnit la Ribs HOUSE și am degustat vinuri de la crama Domeniile Sâmburești, asortate cu brânzeturi de la Delaco.

Mulți dintre cei prezenți la eveniment, cunoșteau vinurile de la această cramă. Eu, fiind basarabeancă, încă mă familiarizez cu vinurile românești. Apropo, dacă nu ai citit articolul meu de la degustarea anterioară, îl găsești aici. Atunci am savurat din vinuri moldovenești. :)) Deci, după cum am menționat anterior, am făcut cunoștință cu vinurile de la Domeniile Sâmburești.

Scurt istoric al cramei Sâmburești

Întinderea se bucură de un pământ miraculos și roditor, păzită de Carpați și scăldată de Olt și se pare că acolo au trăit gospodari din cele mai vechi timpuri, de vreme ce însuși numele ne spune că aici creșteau livezi nemaivăzute.

Sâmbureștiul a intrat falnic în istorie. Numele îi apare în ceasloave încă de acum 400 ani și îl găsim aflat în stăpânirea marelui boier, logofăt, cronicar, diplomat și strateg Theodosie Rudeanu, mâna dreapta a lui Mihai Viteazu. Tot ceasloavele ne spun că aici se făcea vin de pe-atunci, povestindu-ne despre subtilitățile funcției de paharnic, încă de la 1638.

Regăsim moșia, de-a lungul anilor, sub stăpâniri de soi: nepotul lui Dan Danilovici, marele vistiernic a lui Matei Basarab , apoi ginerele lui Brâncoveanu și pe la 1800 o aflăm în proprietatea Brătienilor.

A fost, totuși, nevoie de o perioadă grea pentru ca Sâmbureștiul să între definitiv în legendă. Epoca “împlinirilor mărețe” de după 1945, cu lipsuri și penurie, a transformat fiecare sticlă de Sâmburești într-o recompensă.

Povestea modernă a vinurilor Domeniile Sâmburești nu poate începe altfel decât aristocratic, cu boierul Vintilă Brătianu, printre cei mai influenți oameni politici ai vremii sale. Acesta îl invită la moșia lui din Sâmburești pe August Joseph Ville, unul dintre cei mai faimoși oenologi francezi, pentru a reface podgoriile distruse din cauza filoxerei.

Astăzi, la Domeniile Sâmburești povestea continuă, iar via a reînviat și își urmează tradițiile vechi de mii de ani, oferind calitate și originalitate vinurilor obținute atât din soiuri internaționale valoroase, precum Merlot și Cabernet Sauvignon, dar și din soiuri tradiționale precum Feteasca Neagră, cu potențial de afirmare inclusiv pe piața internațională.

Cele mai bune vinuri rezultă din combinaţia fericită de tehnologii state-of-the-art și metode vechi.

Vinurile au fost premiate, de-a lungul anilor, în cadrul a numeroase competiții naționale și internaționale, bucurându-se de o apreciere atât la nivel național, cât și peste hotare.

Combinațiile serii

Tradițional vinurile au fost asortate cu delicioasele brânzeturi de la Delaco.

Combinațiile serii
Vinuri Crama Sâmburești și brânzeturi Delaco
  1. Domeniile Samburesti Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France
  2. Domeniile Samburesti Chardonnay + Havarti
  3. Domeniile Samburesti Roze + Cascaval Sofia
  4. Domeniile Samburesti Feteasca Neagra + Emmentaler Delaco
  5. Domeniile Samburesti Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Despre fiecare vin și tip de brânză s-a vorbit în parte. De asemenea, a fost argumentată asortarea unui anumit vin cu un tip de brânză.

Am început seara cu vinuri albe și roze. Despre acestea ne-a povestit Lenu. Aici ne povestea despre Chardonnay. Acesta e considerat vinul care înțelege femeile.

Lenu vorbește despre vinurile de la Crama Sâmburești.
Degustare de vinuri Sâmburești și brânzeturi Delaco

Treptat, savurând din vinuri și brânzeturi, discutând despre ele, am ajuns și la vinurile roșii. Despre ele, ne-a povestit Narcis.

Combinația favorită

Toate combinațiile serii au fost interesante în felul său, dar, papilele mele gustative au fost cucerite de al treilea „cuplu” al serii.

Domeniile Sâmburești Roze + Cascaval Sofia

Vin Roze + Cascaval Sofia

Roze-ul de Sâmburești are „plăcerea deja în culoare”. Gustul viu – un amestec de cireșe de mai, fragi și coacăze – cucerește repede pe oricine. Este un vin frumos, născut din Cabernet Sauvignon. Acest roze mi se pare că s-ar potrivi de minune pentru o întâlnire romantică. De asemenea, cred că s-ar încadra bine și la o petrecere. Însoțește perfect preparate picante tradiționale, fructe de mare, parmigiano și alte mâncăruri ușoare. Roze-ul a fost combinat cu un cașcaval de la Delaco. Inițial, am crezut că o să mă dezamăgească această combinație. Dar, nu am avut dreptate. Vinul cu un gust fructat și proaspăt, a dat bine cu acel cașcaval care are gustul puțin sărat, dar fin. Aș vrea să mai încerc acest roze împreună cu niște fructe de mare, cred că ar fi o combinație bună.

Un ultim gând

A fost o seară pe cinste! Ne-am distrat, am savurat din vinuri și brânzeturi, am învățat câte ceva nou. Aștept cu nerăbdare și următoarele ediții ale evenimentului Brânzeturi cum se cuVin. Și, la final, adaug o poză de grup. :))

Poză de grup
Degustare de vinuri Sâmburești și brânzeturi Delaco.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.